Min lokala hjälte

Tifo-generalen som fixar gulröda havet

Charlie Öström är laddad inför Tyresö FF:s fotbollsdamers möte i Champions League mot Fortuna Hjørring.
Charlie Öström är laddad inför Tyresö FF:s fotbollsdamers möte i Champions League mot Fortuna Hjørring.
Tyresövallen var som ett böljande rödgult hav när Tyresö FF mötte Paris Saint-Germain. Nu laddar tifo-ansvarige Charlie Öström för matchen mot Fortuna Hjørring.

– Det ska vara världsklass på vårt tifo.

Tyresö FF inledde fotbollsäventyret i Champions League med att slå ut Paris Saint-Germain. Nu väntar danska Fortuna Hjørring. TFF inleder på bortaplan på lördag, och returen spelas på Tyresövallen den 14 november.

Det brukar sägas att publiken är hemmalagets tolfte spelare. Åskådarnas entusiasm och stöd är viktigt för att stärka spelarna.

Det vet den 32-årige Tyresöbon Charlie Öström. Han är Tyresö FF:s tifo-general.

– Hemmamatchen mot Fortuna Hjørring ska ha ett tifo av världsklass! När spelarna kommer in på planen ska de mötas av ett gulrött hav av flaggor. Det ska höja atmosfären, och jag hoppas att spelarna i Tyresö får en adrenalinkick, säger han.

Drygt 3 300 åskådare trängdes på Tyresövallen i matchen mot PSG. Det kanske inte kommer lika många till hemmamatchen mot Fortuna mitt i novembermörkret, men Charlie Öström ska göra vad han kan för att lysa upp tillställningen.

– Men då krävs det att samtliga 1 100 sittplatser är fyllda. Då kan vi ha ett tifo med röda och gula papper som ligger på stolarna när åskådarna kommer. Vi har flaggor och plastskynken i Tyresös färger, och pappersrullar slängs ut när spelarna kommer in.

Tifo är en förkortning av italienska ordet tifosi som betyder fans/supportrar, och syftar på att göra läktararrangemang för att hylla sitt lag.

Charlie Öström och hans tifo-kolleger har funnits på plats under säsongens samtliga hemmamatcher i allsvenskan. De jobbar ideellt.

– Vi tycker det är roligt. Och så känns det bra att ungdomar i Tyresö kan få något att samlas kring. På Tyresövallen får de se världsstjärnor man annars bara kan se i tv.

Öström är noga med att påpeka att tifot på dammatcher ännu inte är i närheten av det som bjuds på stora herrmatcher.

– Damfotbollens matcharrangemang kan utvecklas mycket mer. De som har idéer på vad vi kan göra bättre är välkomna att höra av sig eller komma och hjälpa till.

Mer drag på läktarna när det bjuds på damfotboll önskar sig många.

– Men damfotbollen har inte de supportrarna som sjunger och hejar i 90 minuter. Men man kan ju alltid hoppas att vi kan närma oss.

I dagsläget har Tyresö FF ingen organiserad hejarklack.

– Ja, förutom de som jag kallar gubbligan och består av ett 20-tal personer som ser varje hemmamatch.

Charlie Öström ser gärna att fler barn kommer till matcherna.

– När ståplatsläktaren fylls av kids blir det en otrolig energi.

En annan förhoppning är att fler fans ska resa till bortamatcherna för att stödja Tyresö FF. Själv hoppas han kunna åka till Danmark och se bortamötet mot Fortuna på lördag.

– Jag har ställt frågan där hemma. I så fall blir det en familjetripp.

Fakta

Fyrabarnsfar med fotbollspassion

Namn: Charlie Öström.

Ålder: 32 år.

Bor: I Tyresö med sambo och fyra barn. ”Det är bara jag som har passion för fotboll i familjen”.

Aktuell: Tifo-general i Tyresö FF som ser fram emot hemmamatchen mot Fortuna Hjørring.

Favoritlag förutom Tyresö FF: ”Jag är självklart djurgårdare”.