ANNONS

Tillbaka för att bli bäst genom tiderna

Mikaela Hasselgren är tillbaka i AIK och siktar på att bli svensk mästare för 13:e gången. På lördag tvingas laget spela sin hemmapremiär i Uppsala. Laget får vänta ytterligare några veckor innan isen fryser på Bergshamra IP.
Mikaela Hasselgren är tillbaka i AIK och siktar på att bli svensk mästare för 13:e gången. På lördag tvingas laget spela sin hemmapremiär i Uppsala. Laget får vänta ytterligare några veckor innan isen fryser på Bergshamra IP.
Med tolv inspelade SM-guld bestämde sig Mikaela Hasselgren för att lägga bandyklubban på hyllan. Nu gör hon comeback – för att bli bäst i historien.

– Suget kom tillbaka, säger hon.
ANNONS

Det är alltid samma visa vid den här tiden på året för en bandyspelare på Stockholms breddgrader. I helgen är det elitseriepremiär och än så länge skiner både is och kyla med sin frånvaro på Bergshamra IP där AIK ska spela sina hemmamatcher.

– Det blir nästan bara sämre och sämre, känns det som. Vädret blir varmare och det känns som att vi hade is tidigare på året förut, säger Mikaela Hasselgren och fortsätter:

– Eller så uppfattar man det bara så för att man blir äldre, haha.

Hon är inte mer än 33 år gammal men har redan hunnit spela sanslösa 17 SM-finaler i rad. Under dessa har hon bärgat tolv guld, ett rekord hon delar med den gamla lagkompisen Anna-Karin Olsson som slutade spela 2003.

Inför fjolårssäsongen avrundade dock Mikaela sin karriär och var därför inte med i våras när AIK föll i finalen mot Kareby på Tele2 Arena.

Nu är hon tillbaka – mycket tack vare Anna-Karin Olsson – som övertalade henne att försöka slå rekordet i antalet SM-titlar.

– Jag träffade henne i somras och då frågade hon mig varför jag inte körde en säsong till. Hon tyckte att jag borde försöka slå henne, säger Hasselgren.

Sagt och gjort. Med siktet inställt på att skriva in sig i historieböckerna som den enda med 13 SM-guld gör hon nu definitivt sin sista säsong. Kanske.

– Jag tror inte att det kommer att bli några fler säsonger. Men det är som mina föräldrar har sagt: ”Det där har vi hört förut”. Så vi får väl se hur det blir. Som det känns nu är det här min sista säsong.

ANNONS

Första gången Mikaela Hasselgren blev svensk mästare var som 15-åring 1998. Hon sticker inte under stol med att det skulle vara en stor besvikelse om hon inte får lyfta pokalen efter säsongens slut. Dessutom är övriga spelare i laget rejält sugna på att snuva regerande mästarna Kareby på en ny titel.

– Ja, självklart. Det kan jag inte säga något annat om. Jag vill ju vinna och det vill hela laget. Speciellt de som var med förra året vill ju ha revansch. Det finns en vinnarkultur i AIK och många vinnarskallar.

Nere i Bohuslän har Kareby tack vare sin inomhushall ett försprång i försäsongsträningen. Samtidigt förbereder sig AIK-spelarna på hockeyrinkar och måste åka upp till Uppsala för att träna på en stor bandyplan.

Redan i premiären väntar ett tungviktsmöte och en finalrepris mot Kareby. Dock inte på Bergshamra IP där det fortfarande är tio plusgrader och konstgräs framme. Solnalaget får därför tills vidare spela sina hemmamatcher i Relitahallen i Uppsala.

– Det blir tufft men det känns ändå som att vi är bra förberedda, säger Mikaela Hasselgren.

Fakta

Vann guld när lagkompis föddes

Namn: Mikaela Hasselgren.

Ålder: 33.

Bor: Vällingby.

Från: Skälby, Järfälla.

Familj: Gift med Oscar Pettersson Hasselgren. Tillsammans har de barnen Lea, 6, och Malte, 3.

Meriter: Tolv SM-guld och tre VM-guld.

Övrigt 1: När Mikaela Hasselgren tog sitt första SM-guld i mars 1998 var Matilda Björk Öhman tre månader gammal. I dag är de lagkamrater i AIK.

Övrigt 2: Har även spelat fotboll i Bele Barkarby fram till 2011.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.