Tillbaka som vinnare efter tumör i ryggen

Aran Hafid
Aran Hafid på Sweden Grand Prix i Malmö.
Aran Hafid
Sweden Grand Prix i Malmö blev en stor framgång för Aran Hafid.
Aran Hafid
Aran under förberedelserna för Battle of Sweden, hans första tävling i men´s fysique.
Aran Hafid skulle precis börja tävla i athletic fitness när han fick en tumör i ryggen och tvingades vila helt i ett år. Nu har den 25-årige Sollentunakillen byggt upp kroppen igen – och tagit guld i men´s fysique i både Battle of Sweden och Sweden Grand Prix.

– I men´s fysique ska man inte vara så stor och grov som möjligt. Det handlar mer om linjer och symmetri, och att vara rippad. Musklerna ska vara hårda och muskelfibrerna ska synas. Man gör en fysikrond där man visar upp sig i badbrallor. Det är beachboy-looken som gäller, säger Aran Hafid.

Ända sedan han var liten har Aran fascinerats av hjältar i fajting- och actionfilmer. Han började träna kung fu, men märkte så småningom att han egentligen gillade akrobatiken mer än själva fajtingbiten.

Bytte gymnastik mot styrketräning

– Därför började jag på gymnastik och parkour i stället när jag var 13 år. Jag gillade att göra akrobatik utomhus, det var kul att sticka ut och att imponera på folk, säger Aran.

I slutet av gymnasiet skadade Aran handleden, slutade med gymnastiken, och började ägna mer tid i gymet i stället.

Fick en tumör i ryggen

– En polare hade fått bra resultat av sin styrketräning. Jag blev inspirerad, jag ville se ut som mina förebilder i actionfilmerna. Visst hade jag gymat lite innan, men det hade aldrig bitit på mig. Nu växte intresset och sommaren 2011 satte jag igång på allvar.

Efter ett par års träning kände Aran att det var dags att börja tävla, men då drabbades han av ett rejält bakslag i form av en tumör i ryggen.

Debuterade – i SM

– Den var ofarlig men smärtsam. Jag opererade bort tumören och efter det kunde jag inte träna på ett år. Alt jag hade byggt upp försvann, jag tappade sex sju kilo, säger Aran.

Det tog nära två år att komma tillbaka, men i september 2015 kände Aran att han åter var redo för tävling. Han debuterade i athletic fitness – där man både ska posera och göra så många chins och dips som möjligt. Första tävlingen var SM.

– Jag körde fullt race direkt, men jag kom nia och missade finalen så jag var inte alls nöjd.

Dieten förstörde sömnen

Förberedelserna inför SM hade varit så extrema att det tog Aran nästan ett år att återhämta sig.

– Min diet var riktigt tuff. Ofta hade jag svårt att sova på grund av hunger.

Aran bytte inriktning från athletic fitness till men´s fysique, där det bara handlar om att visa upp sig – utan att behöva maxa chins och dips. Och samtidigt la han om sin diet.

Redo för tävling igen

– Jag började räkna kalorier. I stället för att bara leva på kyckling, tosrk, broccoli och rå äggula kunde jag äta vad jag ville, så länge jag höll mig inom mitt kaloriomfång. Det funkade mycket bättre för mig.

Aran Hafid

Aran Hafid vann två guld på Sweden Grand Prix i Malmö.

I början av april i år, över ett och ett halvt år efter att Aran var med på SM i athletic fitness, gjorde han sin första tävling i men´s fysique. Det slutade med guld både i sin längdklass och i over all – där alla deltagare i alla längdklasser jämförs – i Battle of Sweden i Alingsås.

Svensexa i stället för EM

Bara en vecka senare tävlade Aran igen. Sweden Grand Prix är en större tävling, där de högst rankade i Sverige och även granländerna deltar. Aran vann återigen både sin längdklass och over all.

Aran Hafid

Aran Hafid efter segern i Sweden Grand Prix.

– Det var uttagning till EM i Spanien i slutet av april, men det kunde jag inte vara med på för det krockade med min bästa kompis svensexa, säger Aran.

Nu är målet att upprepa bravaden nästa år – och att då vara med och tävla i EM. Men i år blir det troligen inga fler tävlingar.

Glass och bad i sommar

– Jag tränar på som vanligt, men behöver inte tänka på kaloriintag och fettförbränning. I sommar blir det glass och bad!

Hur är det på stranden, får du mycket blickar och kommentarer?

– Jag var i Los Angeles och Las Vegas förra sommaren och där fick jag mycket komplimanger. Här hemma märker jag ibland att folk tittar, men de flesta är rädda för att komma fram. Det händer att någon som själv tränar säger något och det är bara kul. Jag ger gärna råd och tips, säger Aran.

Fakta

Älskar actionfilmer

Namn: Aran Hafid.

Ålder: 25 år.

Bor: Centralt i Sollentuna.

Familj: Flickvän, Vanessa.

Yrke: Jobbar med säkerhet, som skyddsvakt.

Meriter: Dubbla guld i både Battle of Sweden och Sweden Grand Prix.

Favoritfilmer: ”Captain America”, ”Batman vs Superman” och ”Bruce Lee – Enter the dragon”.

Fakta

Arans tips för att komma igång med styrketräning

Gå till gymmet även när du inte känner för det. Sitter du på jobbet kanske det känns motigt men i gymmet är det en annan verklighet och det blir säkert en del gjort när du väl är där.

Ändra inte för mycket med kosten. Lägg till nyttigare mat i stället för att ta bort, och ändra successivt till en diet som passar dig.

Hitta träning som är rolig och våga be om hjälp. Folk är ofta rädda för att se dumma ut. Var inte det. Våga fråga.