Tobias i poängform tillbaka på Hovet

Tobias Ericsson.  foto: idrottsfoto.com
Tobias Ericsson. foto: idrottsfoto.com
En fjärdedel in i den allsvenska hockey­säsongen är Tobias Ericsson nästan ifatt fjolårets poäng­statistik. I kväll är Vallentunakillen tillbaka på Hovet med sitt Mora.

Tobias Ericsson, 25, hade Hovet som hemvist innan han inför förra säsongen fick lämna AIK och hamnade i Mora. Debutåret i dalaklubben gav ett magert poängfacit – fem mål och elva assist på 53 matcher.

Nu är han ett av Moras vassaste offensiva vapen och bidragande orsak till att laget ligger på rätt sida slutspelsstrecket.

Inför den gångna helgen låg han till och med före lagets världsstjärna, Anze Kopitar, i poängligan.

– Haha, jag får vara glad så länge det varar. Han är bra.

I lördags tog Kopitar, Stanley Cup-mästare med LA Kings i våras, täten i poängligan. Men Ericsson är tvåa internt med 14 poäng – fem mål och nio assist. I hela serien ligger han elva.

Framgångarna förklarar han med att en rad olika faktorer samverkar.

– Framför är det bra självförtroende och mycket speltid. Är man på isen blir det poäng emellanåt, konstigare är det inte.

I Stockholm levde han ett anonymt hockeyliv, i Mora är det annorlunda. Många på gatan undrar och vill veta. Han gillar det.

– Visst var det en omställning att komma till Mora. Jag hade aldrig bott någon annanstans än i Vallentuna och Täby. Min tjej fick säga upp sig från sitt arbete och allt sammantaget påverkade säkert min prestation på isen. Nu är det enklare och det är klart att jag är nöjd med min egen insats, säger Tobias som blev pappa för ett par månader sedan.

Han är dock inte helt nöjd. Tillsammans med Viggbyholmssonen Mattias Beck och Johan Alcén eller Daniel Viksten får Tobias Ericsson spela i en hel del numerära överlägen.

– Där kan vi utveckla vårt spel och göra mer mål. Det är ett krav man känner och en önskan man alltid har.

Förra vintern innehöll allsvenskan inga Stockholmslag, på tisdag ska han tillbaka till Hovet för streckmatch mot Djurgården.

– Att möta Djurgården på Hovet har alltid varit inspirerande, säger Ericsson.