Tog EM-guld efter monsterhopp

Michel Tornéus med guldmedaljen vid den berömda Karlsbron i Prag i söndags.
Michel Tornéus med guldmedaljen vid den berömda Karlsbron i Prag i söndags.
Fullträffen kom i det 14:de raka mästerskapet. Segeltorpsbon Michel Tornéus fick äntligen sitt efterlängtade längdhoppsguld – i EM. Efteråt grät han av glädje.

Klockan är strax efter 18 på O2 Arena i Prag när Michel Tornéus sätter foten på plankan och springer genom luften.

Jättehoppet mäter 8.30, vilket är nytt personligt rekord, svenskt rekord och världsårsbästa.

Tornéus har kämpat i 14 raka mästerskap och blev ”centimetermannen” med hela svenska folket när han missade bronset i Peking-OS med ynka 1 centimeter.

Nu kom äntligen fullträffen.

Michel Tornéus tar sitt första EM-guld i längdhopp och gråter av glädje när han tittar upp på sin sambo Gabriella som dansar omkring med parets 9 månader gamla dotter Leah på läktaren.

– Att se att de också var glada, poletten trillade liksom ner. De har varit med mig på den här resan och kämpat med mig. Att äntligen få det gjort. Något som man slitit för i så många år. Man går omkring och bara småler, säger Michel Tornéus när vi får tag i honom på telefon i Prag dagarna efter EM-guldet.

Förutsättningarna för guldhoppet var egentligen inte de bästa.

Tornéus fick till ett jättehopp redan i den första omgången, men trampade över. Såna urladdningar sker oftast bara en gång per tävling.

Inför det andra hoppet blev han störd av en höjdhoppare, skippade klappet och bara stack iväg.

– Jag känner min kropp, jag visste att jag bara skulle klara av ett sånt hopp till. Man orkar inte mer. När jag sprang mot plankan hade jag inte en tanke i huvudet. Det var blackout. Det är inget som går att träna, det sker automatiskt, när man är riktigt taggad, säger Michel Tornéus.

Direkt efter att EM-guldet bärgats valde Tornéus att hylla sin uppväxts förort genom att ta på sig en keps med texten ”Botkyrka”.

Den brukar åka fram i mästerskapssammanhang.

– För mig är det viktigt att inspirera unga människor i Botkyrka. Jag har själv varit där, jag är ju från miljonprogrammet och har sett hur det kan gå. Jag vill visa: ”Hey, jag kommer från samma höghus som er, kan jag så kan ni”, säger Michel Tornéus som växte upp på Krögarvägen i Fittja och senare i tonåren flyttade till Tumba.

Guldmedaljen tänker han bara njuta av ett tag till, sen åker den ner i byrålådan hemma i Huddinge.

– Jag tar bara upp mina medaljer om någon vill se dem, sen åker de ner igen. Att ha dem framme är lite som att vara nöjd och jag är långt ifrån nöjd, säger Michel Tornéus som närmast tävlar i Diamond League i Oslo den 11 juni.