ANNONS

Tog fajt utanför mattan

Helena Hugosson hoppas att hon kan bana väg för andra genom att komma ut som homosexuell.
Helena Hugosson hoppas att hon kan bana väg för andra genom att komma ut som homosexuell.
SM-vinnaren Helena Hugosson är Sveriges första öppet homosexuella kampsportare.

– Tragiskt att det får så stor uppmärksamhet, vem jag ligger med borde vara en ickegrej, säger hon.
ANNONS

”Jag vill ha bögar och flator i julklapp”, skrev styrelseledamoten och Helena Hugosson på Budo- och kampsportförbundets hemsida den 17 november.

”Om media nappar och vill göra mig som omslagsflicka för gayvärlden, be my guest.”

Det var precis vad som hände. Medier som riktar sig direkt till homo-, bi- och transpersoner som QX, The Gaymode och en dansk motsvarighet hörde snabbt av sig. Men även Aftonbladet skrev en artikel som omgående publicerades på webben.

– Det är tragiskt att sådana attityder lever kvar. Det ska inte behöva bli rubriker i Aftonbladet för att jag berättar vem jag ligger med. Det känns väldigt enkelt att göra mig till den lesbiska kampsportaren, men om jag kan hjälpa några på det sättet tar jag gärna på mig det.

När förhållandet med pojkvännen kraschade 2009 tog hennes liv en vändning.

– Jag mognade som person och det var många pussel­bitar i mitt liv som föll på plats.

Hon förälskade sig och inledde ett förhållande med en kvinna. Nästa steg blev större än hon väntat sig.

– Jag var ganska nykär när jag berättade för mina föräldrar om min upptäckt och blev överrumplad över att det krävdes förvånansvärt lång tid innan de accepterade.

Sedan har reaktionerna ”enbart varit positiva”. Men många andra idrottare har det svårare. Hon berättar om en kille aktiv inom MMA som försökte vara öppen med att han var homosexuell men utsattes för hot.

ANNONS

– Jag tror att det är betydligt lättare för en jujutsu-tjej att berätta än för en kille som håller på med MMA. Den sporten är ju så macho fastän det handlar om män som brottas i trikåer.

Hon ser fotboll och innebandy som undantag inom idrotten där det är accepterat att kvinnor är öppet homosexuella. För män är det svårare, och därför blev hon glad när Anton Hysén (son till Glenn) gjorde det förra året.

– Jag tror att det banade väg för många och jag hoppas att jag kan göra detsamma.

Hon har hört killar prata om byxor som var ”väldigt rosa”, fotbollstjejer som tycker att de har ”fjolliga benskydd” och svenska herrar som slog fast att fransyskorna som vägrade klä upp sig till banketten efter kampsportstävlingen måste vara flator.

– Det är ganska oskyldigt och betyder ju inte att de är homofientliga. Men inom idrotten uttrycker sig många på ett sätt som skapar en osäkerhet. Vilken attityd kan man ha och ändå vara en i gänget?

Riksidrottsförbundet har sedan 2005 uppmanat klubbarna att vaccinera sin klubb mot dopning. Nu vill Helena Hugosson dra i gång en liknande kampanj.

– Kanske ska man kunna vaccinera klubben mot en allmänt taskig attityd. Vi måste fundera över vilka normer och ideal vi vill föra vidare till barn och ungdomar.

”Det är nog lättare för en jujutsu-tjej än för en kille som håller på med MMA. Den sporten är ju så macho fast det handlar om män som brottas i trikåer. helena hugosson

Fakta

Åt 36 bitar sushi

Namn: Helena Elisabeth Hugosson.

Ålder: 28 år.

Bor: Solna.

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon. ”Och en tjej som jag tänkte göra till min flickvän, ha ha.”

Klubb: Nacka dojo.

Idrott: Jujutsu, har nu ett sabbatsår från tävlandet och ägnar sig åt crossfit, där det blev en 16:e plats på SM 2011.

Främsta merit: SM-guld i 62-kilosklassen 2009.

Det visste du kanske inte om Helena: ”Jag blev tvåa i en sushiätartävling. Jag åt 36 bitar. När gonggongen gick hade jag två bitar i munnen och slog trean med en bit. Jag har en helt otrolig tävlingsinstinkt och slog killar i 85-kilosklassen.”

Fakta

Fler idrottare som kommit ut

Victoria Sandell Svensson, fotbollsspelare, berättade i juli 2008 att hon gift sig med sin flickvän.

Peter Häggström, längdhoppare och SVT-medarbetare, sa i november 2009 till Borås Tidning att det var ”svårare att komma ut än att kvala till OS”.

Pia Sundhage, fotbollsspelare och senare tränare, berättade i TV4 i januari 2010 att hon lever tillsammans med sin flickvän.

Anton Hysén, fotbollsspelare berättade i mars 2011 för magasinet Offside att han är gay.

Kajsa Bergqvist, höjdhoppare, berättade i tidningen QX före jul i år om sin nya kärlek Kristina.