Tomas Ryde är boss både på Lidingö och i Rumänien

Tomas Ryde med rumänska landslagsspelaren Alice Ardean på en presskonferens i Cluj inför stundande OS-kval.
Tomas Ryde med rumänska landslagsspelaren Alice Ardean på en presskonferens i Cluj inför stundande OS-kval.
Tomas Ryde, sportchef i Lidingö SK och förbundskapten för Rumäniens damlandslag i handboll.
Tomas Ryde, sportchef i Lidingö SK och förbundskapten för Rumäniens damlandslag i handboll.
Lidingöbon Tomas Ryde har många handbollar i luften.

55-åringen är sportchef i Lidingö SK, men han är också förbundskapten för Rumäniens damlandslag som nu kvalar till EM och OS.

Det är bråda dagar för Tomas Ryde. 55-åringen far som en skottspole mellan bostaden i Näset på Lidingö till handbollsarenor runt Europa.

– Just nu är jag i Cluj i Rumänien. Vi ska spela EM-kval mot Norge i morgon, sa Ryde när Lidingö Tidning nådde honom i tisdags.

Tomas Ryde är sedan ett år förbundskapten för Rumäniens damlandslag i handboll. Han förde landet till VM-brons i fjol. I december avgörs EM i Sverige, och Rumänien lär vara med.

På tisdag är Tomas Ryde tillbaka på svensk mark för träningsmatch mot Sverige i Kristianstad, detta som uppladdning inför stundande OS-kval i Danmark. Rumänien kvalar mot värdlandet, Montenegro och Uruguay. Rydes rumänska landslag bör klara även det kvalet.

– Vi har ett bra lag. När jag tog över hade spelarna varit hårt ansatta av tidigare ledare som krävde att de skulle köra många och långa träningspass. Jag har fått in mer struktur i upplägget och kör en öppnare stil mot spelarna.

Tomas Rydes fasta punkt i tillvaron är ändå Lidingö. Han har ingen lägenhet i Rumänien.

– Jag bor på de hotell där spelarna bor. Vi reser mycket både i Rumänien och utomlands.

Ryde hinner även med att vara sportchef i Lidingö SK där han främst ansvarar för utveckling av ungdomslagen.

– Jag försöker föra in en lite annorlunda syn på handboll med fokus på teknik och individutveckling.

Det var för drygt ett år sedan som Tomas Ryde blev kontaktad av Lidingö SK. Han tackade ja till erbjudandet att bli sportchef, något som klubbens vice ordförande Stefan Edin är glad för.

– Ryde har styrt upp våra lags spelidéer på ett mycket professionellt sätt. Han jobbar inte direkt med våra seniorlag men har stort ansvar för pojk- och flicklagen.

Tomas Ryde är född i Malmö och flyttade till Lidingö på 1980-talet. Han trivs bra på ön, men även med den sporadiska tillvaron i Rumänien.

– Många svenskar har en skev bild av hur det är i Rumänien. Landet är utvecklat och bara här i staden Cluj finns två universitet.

Även om landet är betydligt fattigare än till exempel Sverige finns det mycket som Ryde uppskattar.

– Inte minst naturen som är fantastisk med bergen och Svartahavskusten.

Intresset för damhandboll är stort i Rumänien. En del lag i högsta serien har alltid fullt på hemmamatcherna och det betyder ungefär 2 000 åskådare.

– Alla spelar handboll på heltid. Vissa klubbar har sjukt mycket pengar.

Fakta

Gift med landslagsspelare

Namn: Tomas Ryde.

Ålder: 55 år.

Bor: Lägenhet på Näset med hustrun Marie Ewrelius Ryde som varit framgångsrik fotbollspelare i Djurgården och landslaget.

Aktuell: Sportchef i Lidingö SK och även förbundskapten för Rumäniens damlag i handboll som ska kvala till EM och OS. På tisdag spelar Rumänien träningslandskamp mot Sverige i Kristianstad.

Meritlista som handbollsledare: Lång. Bland annat tre SM-guld med Tyresö HF på 1980-talet, dansk mästare och mästare i champions league med Viborg 2006, förbundskapten för Sveriges damlandslag 1990–1994 och 1999–2002.