Toni tränar sina gamla kompisar

Hemtam i handbollshallen. Toni Johansson är bara 23 år, men har i flera säsonger både spelat själv och tränat ungdomslag. Nu är det enbart tränarrollen som gäller.
Hemtam i handbollshallen. Toni Johansson är bara 23 år, men har i flera säsonger både spelat själv och tränat ungdomslag. Nu är det enbart tränarrollen som gäller.
Det är tvära kast för Toni Johansson.

Förre säsongen spelade han med Tyresö handbolls herrar i ettan.

Nu tränar 23-åringen sina gamla lagkamrater med målet att nå allsvenskan.

– Det var roligt att bli tillfrågad. Annars är det mest avdankade gamla gubbar som blir tränare.

Blott 23-årige Toni Johansson slår förmodligen något slags rekord. Trots sin ungdom är han redan huvudtränare för Tyresö handbolls herrlag.

Toni spelade med Tyresö i division 1 förra säsongen och missade inte en match, trots att han var halvskadad.

– Så här i efterhand förstår jag att det inte var bra. Axeln var trasig och hoppade ur led tre, fyra gånger. Det gjorde fruktansvärt ont.

Han opererades i juni.

– Det var mycket trasigt i axeln. Jag ska göra en ny operation i december för att fästa om bicepssenan.

Toni Johansson tvingades ge upp sin aktiva karriär. Parallellt med sitt eget spel har han varit tränare för flera ungdomslag.

– Jag började som tränare när jag var 17 år. Först var det Tyrolds P95/96-lag, och förra säsongen Tyresös P98-lag. Jag har också varit tränare för juniorstadslaget.

Inför denna säsong blev han erbjuden jobbet som huvudtränare för Tyresö Handbolls herrlag, som är favorittippat i division 1 norra.

– Efter några återbud kollade de internt. När jag fick frågan tvekade jag inte att säga ja. Det är kul och modigt att klubben vågar tro på en ung tränare.

Nu tränar alltså Toni Johansson sina gamla lagkompisar.

– Alla spelare i laget är proffsiga och har tagit det bra.

Du får inga gliringar?

– Nej, de lyssnar på vad jag har att säga. Jag valde att köra brutal hårdträning på försäsongen för att sätta mig i respekt. Vissa veckor var det 12–14 pass i veckan.

Förra säsongens huvudtränare Thomas Brejding är kvar, men nu som assisterande.

I tränarstaben finns också Dimitris Dirhalidis.

– De är ett stöd och vårt samarbete funkar bra, säger Toni som själv gått tränarutbildning.

Toni Johansson har redan hunnit sätta sin prägel på laget och taktiken.

– Jag har lagt mer fokus på den fysiska biten på träningarna. Och inför matcherna pratar vi mycket om motståndaren och vilken taktik vi ska använda. Dessutom är anfallsspelet helt nytt med större system.

Fakta

Ska börja på mellanstadiet

Namn: Toni Johansson.

Ålder: 23 år.

Bor: I en tvåa nära Tyresö centrum. Uppvuxen i Krusboda.

Aktuell: Ny tränare för Tyresö Handbolls herrlag som siktar på att gå till allsvenskan i handboll. Tvingades förra säsongen sluta som aktiv på grund av en axelskada.

Pluggar: Till mellanstadie­lärare på Stockholms Universitet. Har tidigare jobbat som elev­assistent på Dalskolan i tre år.