ANNONS

Topolino toppar allt för Hilma

Under WC-tävlingarna i Åre 2012 fick Hilma träffa väldsstjärnan Michaela Shiffrin.
Under WC-tävlingarna i Åre 2012 fick Hilma träffa väldsstjärnan Michaela Shiffrin.
Under sju veckor i december-januari var Hilma Lövblom på resande fot i svenska fjällvärlden. Belöningen är en startplats i Trofeo Topolino.
Under sju veckor i december-januari var Hilma Lövblom på resande fot i svenska fjällvärlden. Belöningen är en startplats i Trofeo Topolino.
Skidkarriärens mest nervösa helg slutade som den bästa för Hilma Lövblom, Täby SLK.

Precis som Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson ska hon tävla i Trofeo Topolino – talangtävlingen med en 55-årig historia.
ANNONS

Trofeo Topolino är tävlingen utförsåkande ungdomar snackar om – i hela alpina världen. När Michaela Shiffrin, som 15-åring, vann tävlingen omnämndes den hemma i Colorado som ”världens mest prestigefulla skidtävling för barn”.

Efter ett par kvalläger samlade Svenska skidförbundet förra helgen landets 25 bästa flickor och pojkar, födda 2000, i Sälen. På schemat stod tre dagars kvaltävlingar. De tre bäst placerade flickorna och pojkarna hade en biljett till Trofeo Topolino. Placeringarna 4-6 gav en biljett till Pokal Loka i Slovenien.

Under första dagen genomförde åtta slalomåk, fyra på förmiddagen och fyra på eftermiddagen. Resterande två dagar stod åtta storslalomåk på schemat.

– Det var extremt, säger Täbyåkaren Hilma Lövblom. Jag var helt slut efteråt, inte minst mentalt.

– Självklart var det väldigt, väldigt nervöst.

Kvalet liknar inte mycket annat. Varje åk klockades och de fyra bästa resultaten i varje delgren räknades, men först på kvällen fick åkarna delbesked om hur det hade gått. Hilma Lövbloms taktik var att komma ner i sina två inledande åk – ”för att ha ett resultat och kunna chansa mer.”

– Jag åkte ur i ett slalomåk, annars gick det bra. Även om vi inte fortlöpande fick några tider hade man viss känsla för om det gick bra eller för långsamt.

Hilma Lövblom har de senaste åren varit en av de vassaste i sin årskull. Så även förra helgen. När sammanlagda resultatet presenterades, efter tre dagar, var hon tvåa. Endast besegrad av Moa Clementson, Uppsala SLK. Trea slutade Sara Rask, Sollentuna SLK.

– Jag var väldigt jämn, både i slalom och storslalom, säger Hilma.

ANNONS

Under påsklovet 2015 vann Hilma tävlingen Guldhjälmen. Hon såg det som sin största framgång tills nu för ingenting går upp mot att ha en plats i Trofeo Topolino.

– Absolut inte, säger hon och skrattar. Jag svävar på moln.

– Nästan alla de stora har åkt Trofeo Topolino. Nu ska jag göra det, säger hon och skrattar igen.

Trofeo Topolino avgörs under sportlovet, men känslan är att Hilma Lövblom i tanken redan är på plats i Italien.

Fakta

Hilma Lövblom

Ålder: 15 år.

Bor: Roslags Näsby.

Skola: IES, Internationella Engelska Skolan i Täby.

Om skolan: ”Jag har säkert 25 procents frånvaro då jag är på många läger och tävlingar. Jag pluggar på distans och jag missar inget. I höst hoppas jag komma in på skidgymnasium.”

Förebild: Lindsey Vonn – ”att hon blivit bäst igen, trots flera skador, är coolt.”

Fler idoler: Michaela Shiffrin, Frida Hansdotter och Kajsa Kling.

Trofeo Topolino: Tävlingen fyller 55 i år. Samtliga nationer får skicka tre 15-16-åriga flickor och pojkar (i år födda 2000).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.