ANNONS

Toppbetyg för ny bana

Ett av discgolfbanans hål finns på Albybackens topp. Kenneth Eriksson, Jonas Iversen och Danne Johansson provkastar.
Ett av discgolfbanans hål finns på Albybackens topp. Kenneth Eriksson, Jonas Iversen och Danne Johansson provkastar.
Discgolfen växer snabbt i Sverige och internationellt. I söndags invigdes en bana i Alby friluftsområde som har 18 hål med snittlängd 80 meter.

Banan ska vara öppen året runt, och det är gratis för alla att spela.
ANNONS

De flesta har väl någon gång roat sig med att kasta frisbee på stranden eller kanske i gröngräset efter en picknick. Frisbee, eller disc, finns också i tävlingssammanhang.

Discgolf är en gren som blir allt populärare. I söndags invigdes Stockholmsdistriktets tolfte bana i Alby friluftsområde.

– Det är en riktigt fin 18-hålsbana som är byggd efter naturens förutsättningar, säger Danne Johansson som sitter i styrelsen i nybildade klubben Tyresö discgolf.

Han har provspelat banan flera gånger. Denna soliga torsdagseftermiddag golfar han med klubbkompisarna Kenneth Eriksson och Jonas Iversen. De är alla medelålders, och barnsligt förtjusta i att kasta dessa små plastskivor.

Kenneth Eriksson, klubbens ordförande, är 46 år.

– Jag började för 20–25 år sedan. Vi tog långa luncher på jobbet och kastade frisbee.

Sporten är enligt Eriksson väl lämpad för alla åldrar.

– Inte minst för barn som mest sitter framför datorn. De behöver aktiveras, och att spela discgolf är inte för krångligt. De kommer ut i friska luften och får motion. Sporten är billig, en disc kostar cirka 100 kronor.

Redan 1982 byggdes det en discgolfbana i Alby friluftsområde. Men den hade bara nio hål och underhölls inte. I samband med kommunens projekt ”Attraktiva Alby” fick medborgarna komma med förslag om hur området skulle kunna utvecklas. En modern discgolfbana med 18 hål kom högt upp på listan.

ANNONS

Tyresö discgolf har samarbetat med kommunen med att anlägga banan som har behållit några hål från den gamla banan. Kommunen har röjt sly och klippt gräs. Klubben har planerat hur banan ska ligga och fixat med de 18 hålen som egentligen är så kallade kedjehål som discen ska landa i. Kedjehålet är en rund korg med kedjor som ska fånga upp discen.

Precis som i ”vanlig” golf inleder man ett hål från tee, som alltså är utkastplatsen.

– Vi har byggt varje tee med virke och med konstgräs som vi fått gratis från Tyresövallen och Torvalla i Haninge, säger Kenneth Eriksson.

Discgolfen har mycket gemensamt med golfen. De 18 hålen är av varierande svårighetsgrad. Ett par fyra hål betyder att man ska få discen i korgen på fyra slag. Banan i Alby har par 56, idealresultatet efter 18 hål är alltså totalt 56 kast.

– Jag har banrekordet på minus 13, alltså totalt 43 kast, säger Danne Johansson.

Man kan gå runt banan med en och samma disc. Men de lite mer tävlingsinriktade spelarna har tre discar – en för att putta (slänga i discen från nära håll), en midrange för mellanlånga kast, och en driver med skarpa kanter som kan kastas riktigt långt. Världsrekordet för en driver är 265 meter.

Fakta

Discen ska ner i kedjehålets korg

Discgolf går ut på klara en bana med så få kast som möjligt. Man ska kontrollera en discs flykt mot banans hinder.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen hamnar i ett kedjehål som är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor.

Flera olika discar med varierande flygegenskaper används.

Det finns drygt 140 discgolf-banor i Sverige. Källa: Discgolfsweden.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.