Träffa kärleken på löparrundan

Singlar på språng längs Söder Mälarstrand.
Singlar på språng längs Söder Mälarstrand.
Ulrika och Alexandra.
Ulrika och Alexandra.
Ulrika Lilliehöök hade blivit biten av löpträning. Alexandra Bernvetter hade tröttnat på nätdejting. Tillsammans startade de en löpargrupp för singlar. Och gensvaret blev stort.

– Vi skapade en blogg och skrev på ett par löparforum. Det blev stor respons direkt, jättemånga mejlade och ville hänga på, säger Stocksundstjejen Alexandra Bernvetter.

– Men på första springet var det regnigt och vi var bara fem personer som träffades och sprang, säger Ulrika Lillehöök.

Tjejerna gav dock inte upp. Skaran av singelspringare blev snabbt större. Nu, knappt fyra månader efter premiären i höstas, brukar mellan 20 och 30 deltagare dyka upp på söndagarnas singelspring.

Oftast kommer ungefär lika många killar och tjejer. Till dagens runda, med Slussen som mötesplats, kommer dock få tjejer.

– Det kanske är för mulet, jag har märkt att soligt väder lockar tjejer, säger Ulrika och spanar ut mot en jämngrå himmel utanför t-banans biljetthall vid Södermalms torg.

Under tiden dyker allt fler klädda i tajts och vindjackor upp. Strax efter klockan 13 ger de sig av. Målet är ett fik vid Rålambshovsparken på Kungsholmen.

Alexandra har löparknä och promenerar med ”rehab-gruppen” medan Ulrika och resten av deltagarna sätter av ner mot Söder Mälarstrand för att nå Kungsholmen via Västerbron.

Varje vecka provar de olika rundor, men nästan alltid i innerstan.

– Det ska vara lättillgängligt för alla så vi brukar ses i stan. Vi vill ju ha ett bra kafé att fika på också, säger Alexandra.

Själva löpningen tar ungefär en timme, medan fikan efteråt ofta pågår i uppemot det dubbla.

– Det sociala är egentligen det viktigaste, att ses och träffa fol, säger Alexandra.

Att sitta och fika i svettiga träningskläder har inte varit något problem.

– Nej, det är inte så farligt. Än så länge har vi bara sprungit när det har varit kallt ute. Och alla är ju lika svettiga ungefär, säger Ulrika.

Alexandra bodde hos Ulrika då hon saknade lägenhet en period i höstas och de två började springa tillsammans. När Alexandra flyttade till en egen lägenhet tänkte de att gemensamma joggingpass var ett bra sätt att hålla kontakten.

– Det var framför allt Ulrika som hade blivit jättetaggad på löpningen. Samtidigt hade jag nätdejtat en del och var inte så nöjd med det. Så dök den här idén upp, säger Alexandra.

– Det var inte så genomtänkt, det gick väldigt fort. Vi trodde aldrig att det skulle bli så här stort, säger Ulrika.

Har några par träffats via era singelspring än så länge?

– Vi vet att några har träffats utanför springet. Man ser ju om några fastnar lite mer för varandra. Men det är inte stenhårt fokus på dejting, mer bara en chans att röra på sig och träffa likasinnade. Men visst, det är för singlar och är man singel så kan vad som helst hända, säger Alexandra.

Fakta

Livsmedelsinspektör och singel

Namn: Alexandra Bernvetter.

Ålder: 35 år.

Bor: Stocksund.

Yrke: Livsmedelsinspektör.

Familj: Singel, så klart.

Aktuell: En av två tjejer som har dragit i gång löpargruppen Singelspring.