ANNONS

Tränar både folk och kusar

Eva Nilbrink köpte Fabian som 4-åring, för åtta år sedan.
Eva Nilbrink köpte Fabian som 4-åring, för åtta år sedan.
Ekonomiskt stöd från bland andra företagsledaren Antonia Ax:son Johnson är en förklaring till att dressyr har blivit så populärt.
Ekonomiskt stöd från bland andra företagsledaren Antonia Ax:son Johnson är en förklaring till att dressyr har blivit så populärt.
Dressyr är ridsportens snabbast växande gren och när Djursholms Ridklubb slår upp portarna till Elitdressyren deltar toppekipage från hela landet.

För hemmaryttaren Eva Nilbrink väntar en intensiv helg.
ANNONS

För tio år sedan talade endast redan frälsta om dressyr som tävlingsgren. Men med ett bredare elitskikt som förebilder har intresset skenat.

– Många tilltalas av den långsiktiga träningen. Inom dressyr är det inga ”snabba puckar”, säger Mats Eriksson på Svenska ridsportförbundet.

Intresset är så stort att det skapar problem.

– Det är för få tävlingar i förhållande till intresset och tävlingarna blir så stora att arrangörerna tvingas begränsa klasserna. Fler behövs, inte minst breddtävlingar, säger Mats Eriksson.

Eva Nilbrink började Djursholms ridklubb som 6-åring. Sju år senare var hon för stor för ponnyhoppning och fick en dressyrhäst. Hon kan belysa skillnaden då och nu.

– Vi inom dressyren var ett utdöende släkte.

I dag liknar hon anmälningshysterin till tävlingar vid att boka biljett till eftertraktade konserter.

– Öppnar arrangören anmälan klockan 18:00 så sitter jag vid datorn och väntar. Min man sitter bredvid med en annan dator och på klockslaget börjar vi skicka startanmälan.

Med en impulsiv charad visar Eva hur hetsigt hon, liksom otaliga andra i Sverige, klickar iväg ansökan fram till att arrangörens servrar ger upp.

ANNONS

– Det brukar ta någon minut. Det är värre än att boka biljetter till en Bruce Springsteen-konsert.

Att sporten har blivit så populär finns det många orsaker till. Framgångar internationellt är en. Ekonomiska stödet från företagsledare som Antonia Ax:son Johnson, genom Lövsta future challenge, är en annan. Eva Nilbrink kan konstatera att en helt ny typ av hästar nu dominerar inom dressyren.

– Förr var det militärhästar, i dag har vi välstammade hästar som är enklare att börja med.

Hon köpte Fabian som 4-åring för åtta år sedan. Han har blodslinje från kända avelshingsten Florestan 1, men beroende på sin storlek var han nästan oriden vid köpet. Hans mankhöjd är tio centimeter högre än snittet.

– Och jag vill understryka att jag är amatör, säger hon.

Ändå handlar det om en tajt daglig relation. Beskrivningen ”livslångt projekt” köper Eva utan prut. Drömmen är att med tålmodigt arbete utvecklas upp till Grand Prix-nivå med Fabian.

– Dressyr tar tid, låååång tid. Som när jag tränar människor (Eva arbetar som personlig tränare) gäller det att variera träningen för att hålla Fabbe intresserad och glad. Vi tränar ofta ute i naturen. Jag brukar även ta honom till ­galoppslingan, så han får springa av sig.

Normalt anmäler Eva sig inte i tre klasser, men det har hon gjort till kommande helg.

– Vi står på reservplats i någon. Kommer vi med i alla måste jag se till hur Fabian mår. Dressyr är jobbigt, vi kan avstå en klass för att han ska gå bättre i övriga, säger Eva Nilbrink som är en av sammanlagt 14 ryttare från Djursholms RK.

Bland de 94 ekipagen återfinns även en handfull ryttare från Vallentuna, Brottby, Täby och Åkersberga, flera med Djursholm som tävlingsklubb.

Det är värre än att boka biljetter till en Bruce Springsteen-konsert.Eva om hur snabbt platserna till tävlingar tar slut

Fakta

Trebarnsmor och fystränare Extremt snäll men ingen mes

Namn: Eva Nilbrink.

Ålder: 54 år.

Bor: Djursholm.

Familj: Maken Leif, barnen Daniel, Sarah och Pontus.

Klubb: Djursholms ridklubb.

Yrke: Fystränare, personlig tränare.

Namn: Fabian.

Ålder: 12 år.

Mankhöjd: 180 cm.

Vikt: 700 kg.

Kännetecken: Vänster bakhov är svart till skillnad mot övriga som är brungula. Extremt snäll, men ingen mes.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.