Tränare sparkades – och togs tillbaka

På mindre än ett dygn hann Vallentuna BK:s hockey­styrelse sparka tre juniortränare och även be dem att stanna.

– Det handlade om värdegrunder, ändå känns det rätt att vi backade, säger ordföranden Patrik Stolt.

Måndagen den 9 december, i anslutning till juniortruppens träning, inväntade styrelsen tränarna för ett avtalat möte. Innan spelarna lämnade isen kastade de ifrån sig klubbor, handskar och hjälmar i en tydlig protest.

Tränarna gick upp till klubbrummet, strax efteråt stod runt 30 upprörda spelare utanför.

– Vi har en policy i VBK. Den är till för att fostra barn och ungdomar till bra vuxna och i bästa fall även till bra ishockeyspelare. I policyn finns flera värdegrunder; baserade på kamratskap och med avståndstagande till alkohol, mobbning med mera, säger ordföranden Patrik Stolt.

Vilken eller vilka värdegrunder som brustit och därmed låg till grund för att styrelsen sparkade junior­tränarna Hans Persson, Janne Andersson och Jimmy Anderström, vill ordförande Patrik Stolt inte gå in på.

– Det är internt. Vi talar inte heller om enskilda utan om ledare och spelare.

Kritiken mot beslutet blev massiv. Trots att hemsidans gästbok stängdes kunde spelare och föräldrar nå ut med sin ilska, frustration samt förtroende för ledarna, via sociala medier.

På tisdagskvällen kom drygt 80 spelare och föräldrar till ett extrainsatt möte. Efteråt tillfrågades tränartrion om de ville fortsätta leda J20 och J18.

– Det var bara tråkigt att allt det här hände. Vi fick ett jävla stöd och då var det lätt att tacka ja, säger Hasse Persson som annars inte vill kommentera detaljer och känslor.

Patrik Stolt ser inga problem i att styrelsen gjorde en kovändning, utan hoppas att händelsen på sikt ska leda klubben framåt.

– Tajmingen kan diskuteras, absolut. Men vi har en policy och hoppas att det här är en väckarklocka för alla. Många klubbar sneglar på det vi i VBK Hockey gjort det senaste året. Då behöver vi också följa och stå upp för vår policy. Det handlade om värdegrunder, ändå känns det rätt att vi backade, säger ordföranden Patrik Stolt.