ANNONS

Träning är Kalles mission

Kalle älskar kettlebells – en har han tatuerat på armen. ”De är snygga, ryska och tuffa. Det går snabbt att köra skiten ur sig med dem”, förklarar han.  Storebror.
Kalle älskar kettlebells – en har han tatuerat på armen. ”De är snygga, ryska och tuffa. Det går snabbt att köra skiten ur sig med dem”, förklarar han. Storebror.
Han har testat bodybuilding, MMA och strongman i SVT:s ”Svett & Etikett”. Nu kommer Vasastansbon Kalle Zackari Wahlström ut med en bok om sina utmaningar och om sin syn på träning.
ANNONS

– Det ska inte vara för komplicerat. Man behöver inte ha jättedyra tajts och en pulsklocka. Man kan ju ha det, men man måste inte. Träning är bara att göra kroppen trött.

I ungefär tio år trodde Kalle själv att träning var krångligt. Något för andra – för sådana där ”träningsmänniskor” – men inte för honom som gillade hamburgare och öl.

Men så hände något. På semester i Malaysia kände sig Kalle mätt på solen och flydde in i hotellets gym, med AC. Lite vilsen satte han sig på en träningscykel och började trampa. Länge. Och upptäckte att han gillade det.

– Min kropp fick känna hur skönt det var att träna, det visste den inte innan, säger Kalle.

Efter semestern köpte han gymkort och fortsatte med både konditions- och styrketräning, uppmuntrad av att han var ”ganska bra på att lyfta”.

Riktigt biten blev han dock först när en kompis visade marklyft, med skivstång, och han upptäckte att man kan träna hela kroppen i stället för enskilda muskler.

– Nu tränar jag bara rörelser. Jag gillar att lyfta, göra kroppen trött så att musklerna skakar.

Kalle började skriva om sin träning i bloggen ”Stark som en björn, snabb som en örn” som snabbt fick många läsare. Så fick han göra programmet ”Svett & Etikett”, där han antar åtta olika utmaningar, som sändes i SVT i våras. Och nu har han skrivit en bok med samma namn som bloggen.

– Det är en chans att få dela med mig av mina tankar om träning till många fler. Jag vill visa att man kan göra saker som först verkar svåra och läskiga. Och så kan det väl vara kul att läsa om en idiot som tar sig vatten över huvudet.

ANNONS

Kalle förespråkar alltså träning för hela kroppen. Men framför allt att man ska träna över huvudtaget. Och inte fundera på vad man äter.

Själv äter han hamburgare och dricker öl, precis som innan han började träna. Men han testade en sträng diet, typ enbart osaltad torsk, i två veckor innan han skulle delta i en tävling i bodybuilding.

– Dieter är hemska. Bara av att tänka på kalorier blir man olycklig. Det är bättre att koppla isär mat och träning. Låt mat vara något härligt i stället. Men träna!

Enligt Kalle är människokroppen gjord för fysisk ansträngning, precis som hans jakthund Kakan har inristat i sin DNA att jaga.

– Hon har brutit benet och kan inte jaga i år. Då blir hon deprimerad. Samma sak med mig. Jag blir sjuk om jag inte får träna.

Kakan är med när vi träffar Kalle i Vasaparken. Ideligen kommer barn fram och frågar om de får klappa hunden. Kalle är det dock ingen som bryr sig om.

– Nej, inte här. Utanför stan är det annorlunda. Sitter jag och käkar på Max i Nyköping så vill folk prata träning och ta bilder.

Eventuella fans kommer att få se mer av Kalle i TV. Han spelar in en ny säsong av ”Svett & Etikett”, med utmaningar som armbrytning, truppgymnastik och rodd.

– Jag ska förresten träna med Lassi Karonen i morgon bitti!

Bara en dryg vecka senare, den 6 september, ska Kalle och den före detta OS-roddaren tävla i dubbelsculler i SM.

– Enligt Lassi är min kropp som gjord för rodd. Vi kommer ju inte vinna SM, men antagligen inte komma sist heller.

Kalle har tydliga åsikter om träning, men i hans bok finns inte många pekpinnar.

Fakta

Så börjar man

Kalles tre tips:

1 ”Tänk inte: jag gör det på måndag. Börja nu! Släng ifrån dig tidningen och gör fem armhävningar, tio situps och tio benböj. Tio varv.

2 ”Se på träning som tandborstning, något man bara gör utan att fundera – hela livet.”

3 ”Tänk inte på träning som en ny livsstil. Lev ditt liv som vanligt i stället, men lägg till träning.”

Fakta

Gillar att jaga med Kakan

Namn: Kalle Zackari Wahlström.

Ålder: 33 år.

Bor: Vid Odenplan.

Yrke: TV-person och skribent.

Familj: Frun Brita Zackari och sonen Glenn, 10, jakthunden Kakan.

Hobby (utöver träning): Att jaga, helst tillsammans med Kakan.

Aktuell: Kom i förra veckan ut med boken ”Stark som en björn, snabb som en örn”. Var nominerad då tv-priset Kristallen delades ut i fredags, med ”Svett & Etikett”. Har precis börjat spela in en ny säsong av programmet, då han ska ta sig an åtta nya utmaningar/idrotter.

Pratar precis som: Sin storebror Erik Haag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.