Träning på dagtid lockar hit talanger

Genom ekonomiskt stöd från konståkningsförbundet kan Tanja Magnusson dagtid träna talangerna Nicky Obreykov, Rebecka Emanuelsson och Cornelia Nilsson i Vallentuna ishall.
Genom ekonomiskt stöd från konståkningsförbundet kan Tanja Magnusson dagtid träna talangerna Nicky Obreykov, Rebecka Emanuelsson och Cornelia Nilsson i Vallentuna ishall.
Tre av Stockholms mest talangfulla konståkare har fått en unik chans att utvecklas hos Vallentuna konståkning.

Genom klubbens nya dagtider har även Tanja Magnusson fått ett drägligare tränarliv.

Det är tisdag, strax före 10, när Nicky Obreykov landar i Vallentuna ishall. Han går på Rudbecksskolan i Sollentuna och ska nyttja ett schemahål plus lunchrast till dubbelt ispass. Lite senare kommer Rebecka Emanuelsson, som SL-pendlat från Nacka, samt VKK:s egna Cornelia Nilsson, som kutat från skolan.

Cornelia har i flera år tillhört de främsta åkarna födda 1999. Sedan i höst har hon nya klubbkompisar i Rebecka, tidigare i Drevvikens KA, och Nicky från KK Sollentuna. Båda är regerande svenska juniormästare och landslagsåkare.

Tränaren Tanja Magnusson är glad över att ha dem i VKK. Sedan 1980/81 har hon kört mellan ishallar för att kunna jobba med sina adepter. En bra eftermiddagstid i Lidingö har följts av sen kväll i Vallentuna, Sollentuna, Åkersberga. Eller vice versa.

– Dessa köer, all krypkörning i 20 kilometer i timmen …

Nu kommer talangerna till henne i stället. I Vallentuna, på dagtid. Motsvarande möjlighet lär bara finnas i Tibro där systrarna Viktoria och Joshi Helgesson håller till.

– Fantastiskt. Om vi bara haft måndagstider också hade det varit perfekt, säger Tanja Magnusson.

Nu gäller 10–12 på tisdagar, 11–13 på onsdagar och 15–18 på fredagar plus söndagar för elit-trion.

Rebecka Emanuelsson har gått ut skolan och har ännu inget jobb. Resan till och från konståkningsträningen, fyra timmar tur och retur, är mödan värd, tycker hon. Träningsgruppen är optimal, hon har bra kontakt med åkare och tränare, och hon tränar på tider då hon är som piggast.

– Jag trivs och Tanja är stöttande och omtänksam.

I två år har Rebecka haft viss träning för Tanja. När VKK:s helhetslösning dök upp var klubbytet givet. Mellan dagpass och ordinarie kvällspass kan det vara många timmars dötid, men hon är besluten att hänga i – vara i Vallentuna fem dagar i veckan. Om ett halvår ska hon ta kurser i bland annat idrottspsykologi, men konståkningen går först.

Hon har fem raka pallplatser, varav två guld, på JSM. Den sviten slår inte ens Nicky Obreikov. Men han har sedan 2008 vunnit två RM, två USM och två JSM.

– Han är min förebild. När han gör en miss skakar han av sig den och kör. Sån är inte jag.

– Oj, tack, säger Nicky. Det visste jag inte.

Spolpausen är över, Cornelia ska tillbaka till skolan. Rebecka och Nicky har 50 minuter kvar.

Fakta

Elit-trion

Rebecka Emanuelsson, Nacka, 18 år.

Nicky Obreykov, Sollentuna, 17 år.

Cornelia Nilsson, Vallentuna, 14 år.