ANNONS

Träningen hjälpte Gago på vita duken

Gago som Mrado.
Gago som Mrado.
Han debuterade som skådis 38 år gammal och gjorde succé som gangstern Mrado i ”Snabba Cash” två år senare. Dragomir Mrsic tackar sin goda fysik för sin nya karriär på vita duken. Nu ger han ut en bok om sin träningsfilosofi.
ANNONS

– Jag har tränat i 35 år och förmedlar den kunskap jag samlat på mig. Dessutom har jag haft gymmet i tio år och tränat unga och gamla, motionärer och elitidrottare.

Dragomir ”Gago” Mrsic är tillbaka hemma i Aspudden, och på sitt gym på Sibyllegatan, efter nära tre veckors filmande i Prag och Marseille. I en lucka mellan två uppdrag som personlig tränare berättar han om sitt träningstänk.

– Jag kallar det kamp&fys. Det är en kombination av kampsport och relativ styrketräning, alltså styrka i förhållande till kroppsvikt.

Filosofin avspeglar sig på gymmet. Där finns inga maskiner alls.

– Jo, den här, ha ha, säger Dragomir och pekar på kaffebryggaren i foajén.

I boken varvas berättelser från Dragomirs liv med texter om hans budord och träningspass som kan utföras hemma.

Titeln är ”Extreme training – från Fittja till Hollywood”. Uppväxten i Fittja var tuff. Dragomir fick uppleva missbruk på nära håll. Själv klarade han sig.

– Jag såg vart det ledde genom mina äldre syskon så jag höll mig ifrån det. Och så var jag helt insnöad på Bruce Lee- och Rocky-filmer. De visade att man fick bra tillbaka om man tränade och att det lönade sig att höra till the good guys.

En sommardag 1977 såg åttaårige Dragomir sin idol Bruce Lee komma gående mellan hög­husen i Fittja. Det var inte Lee, men mötet med Master Lim blev avgörande för Dragomir. Han började träna taekwondo för Master Lim i Mälarhöjden och tog det på största allvar från första stund.

ANNONS

– Det bidrog också till att jag kunde hålla mig ifrån strul. Jag åkte och tränade i stället för att hänga på stan.

Dragomir blev nordisk mästare som 18-åring. Men ett par år senare hamnade han trots allt i ”strul” då han greps som delaktig i jätterånet mot Gotabanken och dömdes till fängelse för medhjälp till rån. Efter avtjänat straff sökte Dragomir idrottsledarlinjen på Bosöns idrottshögskola. Han hamnade som åttonde reserv.

– Då visste jag att jag skulle komma in. Det var ett tecken. Åttan står för evighet och är mitt lyckotal.

Och så blev det. Dragomir gick utbildningen och blev framgångsrik tränare och ledare.

Samtidigt har han hela tiden hållit igång sin egen träning. Utan den hade han knappast orkat springa runt i en 45-kilosrustning tillsammans med Tom Cruise i ”Edge of tomorrow” (2012).

– Det har hjälpt mig i alla mina roller, alla har varit våldsamma och fysiska. Jag ger och tar smällar.

Listan börjar bli lång, men mest förknippas han fortfarande med en serbisk hitman i ”Snabba Cash”.

– Folk förväxlar mig med Mrado hela tiden. I går på Ica i Liljeholmen kom en amerikan fram och skrek ”It’s you, man! Mrado!” Jag tror att rollen blev så stor för att han har en dotter. Mrado är både hård och mjuk. Precis som jag, ha ha.

Gago har hjälpt flera skådiskollegor, exempelvis Noomi Rapace och Rooney Mara (som Lisbeth Salander), att komma i form.

Fakta

Från Fittja

Namn: Dragomir ”Gago” Mrsic.

Ålder: 44 år.

Bor: Söderort.

Familj: Sambo, dotter, son.

Aktuell: Med ”Extreme training – från Fittja till Hollywood” som han skrivit tillsammans med journalisten Majsan Boström.

ANNONS