ANNONS

Tre Solnapar dansar i EM

Sofie Pemer och Henrik Frisk svänger loss på Fridhemsskolans trägolv.
Sofie Pemer och Henrik Frisk svänger loss på Fridhemsskolans trägolv.
Ida Sund och Dennis Mohammad, Sofie Pemer och Henrik Frisk samt Katja Lujan-Engelholm och Björn Pemer.
Ida Sund och Dennis Mohammad, Sofie Pemer och Henrik Frisk samt Katja Lujan-Engelholm och Björn Pemer.
Solna sportdansklubb har seglat upp som en av landets vassaste dansföreningar. Klubben har tre par som har kvalificerat sig till tre olika EM i vår.

Samtidigt kan klubbens träningslokal försvinna.
ANNONS

Solna sportdansklubbs Björn Pemer och Katja Lujan-Engelholm är rankade tvåa i Sverige i latinamerikansk dans. I och med att Sverige normalt skickar landets två bästa par till mästerskap var EM-biljetten klar.

Samtidigt hade klubben två par precis utanför EM-trupperna: Henrik Frisk och Sofie Pemer i standarddans och juniorerna Dennis Mohammad och Ida Sund i tiodans – båda rankade trea.

Men båda paren fick plats i EM när högre rankade par valde att tacka nej.

– Väldigt kul att få möjligheten att representera Sverige. Det är ju därför man tränar och tävlar, säger Dennis Mohammad, 18.

– Det har varit hård konkurrens, vi har legat fyra ganska länge men vi gjorde en bra säsong och nådde tredjeplatsen. Nu hade vi lite tur och det är kul att vi får betalt för allt slit, säger Sofie Pemer, 27.

– Jätteroligt att så många får åka! Man blir mer taggad när man är flera från samma klubb som är framgångsrika. Man kan stötta varandra och förbereda sig tillsammans, säger Katja Lujan-Engelholm, 22.

Ingen av dansarna ser någon nackdel med att flera par i klubben är framgångsrika samtidigt.

– Nej, jag blir bara motiverad att träna hårdare. Det blir en bättre nivå på träningarna och man kämpar hårdare för att det är så bra par man tränar mot, säger Ida Sund, 16.

Men mitt i all glädjen finns också en oro över att klubben ska förlora träningslokalen i Fridhemsskolans sporthall. Skolan lades ner vid årsskiftet och efter den 8 juni har kommunen satt stopp för föreningar att boka lokalen.

ANNONS

– Det kan rasera hela klubben om vi inte får den lugn och ro som vi har där om de exempelvis ska spela fotboll bredvid. Det är också viktigt att vi har trägolv och speglar, säger Inger Törnblom, styrelseledamot i Solna sportdansklubb.

Hon beskriver hallen som ”Stockholms bästa danslokal”.

– Där finns inga pelare, det är ett väldigt långt trägolv som motsvarar ett tävlingsgolv där vi tränar vår standardans. Där är också en hel kortsida med speglar – det är en stor fördel i en bedömningssport, där vi inte mäter sekunder eller kilon, att kunna få en visuell bekräftelse på det man gör.

De styrande politikerna har fortfarande inte bestämt vad som ska ske med Fridhemsskolans sporthall. Inte heller vart föreningarna som använder den ska ta vägen.

– Föreningarna som använder lokalen kommer att få nya tider men var och i vilken omfattning är för tidigt att svara på. Men de kommer att få besked i god tid och behöver inte lämna i nästa vecka, säger kommunalrådet Pehr Granfalks politiska sekreterare Anton Vajk (M).

Ulf Jernberg, fritidskonsulent i Solna stad, nämner Nya Ulriksdalsskolan som öppnar i augusti som en möjlig ny lokal.

Men den saknar både trägolv och speglar.

– Det finns spegelväggar med hjul man kan köpa. Men det blir ett sportgolv, en plastmatta. Det är egentligen ingen som vill ha trägolv – det skulle vara basketen och dansen i så fall. Men de större sporterna handboll, innebandy och volleyboll vill hellre ha sportgolv, säger Ulf Jernberg.

Fakta

Oviss framtid för sporthallen

Den 1 januari lades Fridhemsskolan ner och eleverna fick i stället flytta till Skytteholmsskolan.

Idrottsföreningar har dock kunnat fortsätta använda lokalen kvällstid. Men efter den 8 juni kan föreningarna inte boka lokalen längre.

Politikerna har ännu inte bestämt vad som ska hända med sporthallen i framtiden.

Fakta

Tre par – i tre olika Europamästerskap

Solna sportdansklubb grundades 1974 av Olle Bengtsson.

Klubben har omkring 70 medlemmar som är mellan 7 och 70 år.

Klubben har tre par kvalificerade till olika EM i vår.

Henrik Frisk och Sofie Pemer: EM standarddans i Moskva, 29 mars.

Björn Pemer och Katja Lujan-Engelholm: EM i latin­amerikanska danser i Århus, Danmark, 5 april.

Dennis Mohammad och Ida Sund: junior-EM i tiodans i Moskva, den 26 april.

ANNONS