ANNONS

Trebarnsmamman ska slåss för guld

För en trebarnsmamma kryllar tillvaron av möjliga ursäkter att hoppa över ett träningspass. Jenny Krigsman från Bagarmossen tänker inte så. Därför slåss hon om SM-guldet i thaiboxning på fredag.
ANNONS

– Jag har aldrig förr haft en fajter med sådan disciplin. Många har så mycket måsten, men det är en fråga om prioritering. Jenny jobbar och har tre barn, men låter inget komma emellan, säger hennes tränare och coach Peter Wetzelmayr.

Det är tidig morgon drygt en vecka före SM-finalen. Jenny går en tuff sparringmatch mot boxaren Johanna Prack. Så tuff att Peter Wetzelmayr måste bromsa.

– Lugn, tänk på att ni ska gå tio ronder!

För Jenny handlar det nu om att skruva upp intensiteten och ner mängden för att toppa formen. Normalt tränar hon nio pass i veckan på minst två timmar.

– Jag jobbar i butik och brukar få bra schema, men det är klart att det kräver lite … Jag har barnen varannan vecka och då ska jag hinna lämna, hämta, ge dem mat, ta hand om dem. Men det här är inte för evigt. Jag gör den här satsningen under en period, säger hon.

Jenny Krigsman har idrottat mycket hela livet. Som liten testade hon friidrott, gymnastik, handboll och rugby. För drygt tio år sedan prövade hon kampsport för första gången.

– Jag började med taekwondo och gick vidare till thaiboxning efter ett par år. Kanske var det lite för att söka mina rötter, jag är adopterad från Indonesien.

Den stenhårda satsningen påbörjades först 2010, då Jenny började träna på Onechai vid Hornstull. De veckorna hon har barnen får de följa med på kvällspasset.

– De har växt upp med det här. Ibland gillar de att vara här, ibland tycker de att det är tråkigt. Men miljön är bra för barn. Det är ofta andra barn här också, väldigt familjärt.

ANNONS

På match brukar barnen där­emot inte följa med.

– De var med en gång och den minsta blev lite så här, säger Jenny och spärrar upp ögonen i en förvånad min. De blev inte rädda, men fundersamma kan man säga.

Som tur var fanns barnen inte på plats i somras när Jenny gick en fajt om proffstiteln ISKA Mauythai i Glasgow. Skotska titelförsvararen Joanne Calderwood fick in en armbåge över Jennys vänstra ögonbryn och det blödde så ymnigt att domarna bröt matchen.

Den matchen är större än en SM-final, men för Jenny personligen betyder SM en hel del.

– Det är min första SM-final och för mig skulle det vara fint att vara bäst i sitt land.

I thaiboxning är utöver slag även sparkar, knän och ibland armbågar tillåtna. ”Jag gör det som krävs i varje situation”, säger Jenny Krigsman.

Fakta

Elev till dagens vinnare

Namn: Jenny Krigsman, 31 år.

Bor: Bagarmossen.

Familj: Tre barn, 5, 7 och 9 år, på halvtid, pojkvän.

Yrke: Jobbar i en kampsport­butik vid Globen.

Tatueringar: Har täckt axlarna, överarmarna, halva bröstet och gjort en stor fjäril på halsens högra sida. ”De betyder inget speciellt. Det är bara konst. Jag vill ha fler, men det är svårt nu när jag går matcher ganska tätt.”

Klubb: Onechai Muaythai.

Fajternamn: Sitonechai. Det betyder elev till Onechai. Onechai betyder dagens vinnare.

Viktklass: –54 kilo.

Aktuell: Går på fredag SM-final i thaiboxning mot Sofia Olsson från Östermalmsklubben Slagskeppet, i Falun.