Tredje Ironman i Hawaii för stålmamman från Kungsängen

Annika Åström arbetar som flygvärdinna och klämmer ofta in pass mellan flygningarna för att hinna få tillräckligt med träningstimmar.
Annika Åström arbetar som flygvärdinna och klämmer ofta in pass mellan flygningarna för att hinna få tillräckligt med träningstimmar.
”Inte igen” tänkte Annika Åström efter sitt andra Ironman-VM på Hawaii 2014. Men på lördag står trebarnsmamman från Kungsängen på startlinjen igen – redo för nära 4 kilometer simning, 18 mil cykling och 4,2 mil löpning i tropisk hetta.

– Brorsan ville åka till en tävling i Sydafrika för att kvala in till Ironman. Det lät spännande tyckte jag, så jag åkte med – och kvalade in. Då var det svårt att tacka nej till Hawaii, även om det är mycket tid och pengar som går, säger Annika Åström.

Även hennes bror Fredrik lyckades i Sydafrika i april och på måndag flyger de tillsammans till Hawaii för att hinna vänja sig vid tidsskillnaden innan själva VM avgörs på lördagen, den 8 oktober.

– Det är tolv timmars tidsskillnad, men fem dagar ska räcka. Värmen däremot – det är cirka 35 grader – den är svår för oss nordbor. Men jag har klarat det förut, säger Annika Åström.

Ja, hon genomförde tävlingen med bravur både 2013 och 2014, även om hon höll på att blåsa av vägen under cyklingen för två år sedan.

– Det var riktigt läskigt. Kastvindarna är extremt starka och jag såg flera som hade problem att hålla sig kvar på vägen, säger Annika Åström.

Formen är det inga fel på. För några veckor sedan var hon med i en av världens tuffaste swimrun-tävlingar, Ö till ö i Stockholms skärgård, och slog personligt rekord. Dock är cyklingen hennes svagaste del.

– Ja, simningen som är först är min bästa så där kommer jag att ligga bra till. Sedan vet jag att jag kommer att bli omcyklad av en del. Det gäller bara att försöka hålla min placering så gott det går, och till sist göra en bra löpning. Jag ska bara köra på och göra mitt bästa.

Fakta

Startade 1978

Ironman är en triathlontävling med 3 860 meter simning följt av 180 kilometer cykling och 42 195 meter löpning.

Den första Ironmantävlingen ägde rum i Hawaii 1978. Endast 15 personer deltog, varav tolv tog sig i mål.

Numera måste deltagarna först kvala genom att placera sig tillräckligt bra i Ironman Kalmar eller någon av de övriga 38 tävlingarna i världen.

Årets VM-final i Kailua-Kona på Hawaiis Big Island avgörs den 8 oktober.