Tredje raka OS för Eva – nu i herrlaget

Eva Lund blev rikskänd under OS i Turin 2006 och tog fyra år senare ännu ett OS-guld i curling med lag Anette Norberg.

Nu gör hon sitt tredje OS – som coach för guldjagande lag Niklas Edin.

Samma år som Eva Lund tog sitt andra OS-guld i Vancouver 2010 slutade hon som spelare. Men att lämna en sport man ägnat sig åt sedan barnsben är lättare sagt än gjort. Från spel med lokala Runstenen i Vilunda ishall via en fantastiskt seniorkarriär och landslagsspel i framgångsrika lag Norberg, har hon sedan förra vintern rollen som coach. Och det är Sveriges bästa herrlag hon styrt upp.

– Jag hade tankar om att jag ville jobba som coach, och tyckte att jag hade erfarenhet att dela med mig av. Jag blev jätteglad när de ringde och jag trodde faktiskt inte att de hade modet att fråga mig. Trots allt är det ju ovanligt att en tjej coachar killar.

Samtidigt som lag Edin tog kontakt undrade Anette Norberg om det inte var på tiden att Eva började spela igen.

– Att jag slutade berodde på tidsbrist. Så valet var inte svårt, jag saknar den tid som krävs för att satsa på elitnivå. Som curlingcoach är man endast med vid speciella tillfällen. Det mesta sköter laget på egen hand.

Att vara på isen eller läktaren är naturligtvis en jättestor skillnad. Under matcher får coachen vid ett enda tillfälle komma ner och bidra med energi, råd och taktik.

– Det är vid time out och den är bara en minut, så det är svårt att påverka, säger hon. Mitt arbete är innan och efter. Jag ska se till att det finns fokus och energi i gruppen. Att killarna kommer i gång med rätt typ av snack, ser möjligheter. Jag är en snäll ledare och jobbar med det positiva; att vi hela tiden tror på det vi gör.

Rollen är mycket lik den hon hade i lag Anette Norberg. Hon tycker att hon klarar den som coach på läktaren. Det är mycket i spelarnas agerande hon ska ta in, och om så krävs rätta till. En annan uppgift är att studera vad konkurrenterna gör bra och dåligt på andra banor.

– På isen är man som spelare med och skriver manus i matcherna. Det kan jag sakna nu, men jag lever mig ändå in i varje beslut. Jag tycker inte att jag blir mer nervös nu när jag inte kan påverka på samma sätt som jag kunde som spelare.

Inga söndertuggade nagelband?

– Nej, nej. Fokus och inlevelse.

Ledare i många lagsporter hamnar i blickfånget i såväl med- som i motgång. Inom curling märks coacherna knappt. Eva Lund har dock inga problem med att inte bli exponerad. Skulle hon bli det, om laget sviktar eller för sin framgångsrika karriär, är hon trygg i det också.

Två OS-guld har hon, ett tredje kan skippern Niklas Edin samt Sebastian Kraupp, Fredrik Lindberg och Viktor Kjäll inte fixa. Som coach får hon ingen medalj. Möjligheten att ingå i ett vinnande OS-lag för tredje gången är ändå tillräckligt inspirerande, menar hon.

– Killarna tillhör världens bästa lag och då ska vi sikta på guld i Sotji. Blir det en annan medalj är det också bra, men guld är målet.

Efter OS i Vancouver har Eva Lund hållit i gång i Vilunda ishall. Här instruerar hon nybörjare i Danderyds ishall.

Fakta

Åker till Sotji den 6 februari

Namn: Eva Lund, 42 år.

Bor: Väsby.

Karriären: Ingick i lag Anette Norberg som från 2001 tog sex EM-guld, tre VM-guld och två OS-guld. Vintern 2005/06 vann laget EM, VM och OS samma säsong, vilket inget annat lag har klarat.

Aktuell: Coach för lag Edin från Karlstad, regerande världsmästare från VM 2013. Inleder OS-uppladdningen i Schweiz den 3 februari och åker till Sotji den 6 februari.