Från Treriksröset till Smygehuk – på 38 dagar

Simona Hrstkova; Sveriges ytterpunkter; Kebnekaise; Lappland; Frösunda; Solna; Äventyr;
Simona startade äventyret i Lappland där det fortfarande var vinter. Foto: Nicklas Höglund
Äventyr; Solna; Simona Hrskova; Sveriges ytterposter; Cykling, Paddling, Vandring
Hon började i Treriksröset den 20 juni och gick i mål i Smygehuk 38 dagar senare.
Kebnekaise; Lappland; Simona Hrskova; Vandring; Paddling, Cykling; Äventyr; Solna
På väg upp på Sveriges högsta berg Kebnekaises sydtopp.
Boningen under större delen av äventyret.
Boningen under större delen av äventyret.
Kataja - och den obligatoriska bilden med en blågul och en tjeckisk flagga.
Kataja - och den obligatoriska bilden med en blågul och en tjeckisk flagga.
Framme vid slutmålet - Smygehuk.
Framme vid slutmålet - Smygehuk.
Hur lär man bäst känna sitt nya hemland? Jo, man vandrar, cyklar och paddlar mellan dess yttersta punkter, från Treriksröset i norr till Smygehuk i söder, från Kataja i öster till Kosteröarna i väster. Solnabon Simona Hrstkova gjorde det på 38 dagar.

Sedan äventyraren, friskidåkaren och friluftsmänniskan Simona Hrstkova flyttade från Tjeckien till Frösunda för sex år sedan har det blivit alldeles för mycket ”sitta på rumpan på kontorstol”.

Därför var årets semesterplaner givna – ett rejält äventyr. På 38 dagar vandrade, cyklade och paddlade hon kors och tvärs över Sverige, till landets yttersta punkter i ett svep. En bedrift som hon är först i världen om. Turen gick från Treriksröset i norr, till Smygehuk i söder, från Kataja i öster till Kosteröarna i väster. Från Kebnekaises sydtopp 2104 meter över havet till Nosabyviken i Kristianstad 2,41 meter under havsnivån.

Hög på upplevelserna

När lokaltidningen Mitt i träffar Simona på ett kafé i Solna Centrum är hon alltjämnt hög på sina upplevelser, med fräknig näsa och väldefinierade triceps.

– Allt var så vackert. Den norra delen och kusterna är så annorlunda jämfört med ”hemma” i Tjeckien. Vi har inget hav. Bara att sitta och se på skärgården och de små öarna, så fantastiskt och så romantiskt, säger hon.

Skåne; Cykling; Kebnekaises sydtopp; Äventyr; Solna; Simona Hrskova; Sveriges ytterposter; Cykling, Paddling, Vandring

Landskapet i Skåne påminner mycket om östra Tjeckien där Simona är uppväxt. Foto: Nicklas Höglund

En fördom kom också på skam. Den om svensken som en butter och introvert typ som helst inte umgås med människor från andra länder.

– Överallt jag stannade kom folk fram: ”Vad gör du? Vill du komma in och fika?” I början tänkte jag: ”Jaja, här ser de en liten tjej cykla med en stor väska. De kanske tycker synd om mig”, haha, säger Simona.

Sambon osynlig följeslagare

Sambon och fotografen Nicklas Höglund var med som en osynlig följeslagare under delar av resan och dokumenterade äventyret som startade den 20 juni vid Treriksröset.

Äventyr; Solna; Simona Hrskova; Sveriges ytterposter; Cykling, Paddling, Vandring

Startpunkten vid Treriksröset. Foto: Nicklas Höglund

Utmaningar fanns det gott om. En var knäna som belastades hårt av de dagliga tiomila-etapperna på cykel.

– Jag fick ta Ipren varje dag. Ibland gjorde det så ont att jag var tvungen att ta paus och smörja på voltarenkräm. Sen köpte jag näring till brosk och leder, då blev det bra, säger Simona.

”Jag jobbade med mig själv som med ett barn. Med belöningar. Nu måste du cykla 15 kilometer Simona, sen får du en energibar”.

De evighetslånga raksträckorna i Lappland, där endast en liten kurva var 30:de kilometer bröt monotonin, var en annan utmaning. Särskilt dagar då regnet hällde ner och till och med renarna lös med sin frånvaro.

– Jag jobbade med mig själv som med ett barn. Med belöningar: ”Nu måste du cykla 15 kilometer Simona, sen får du en energibar”, säger hon och skrattar.

Tjeckiska låtar i lurarna

Tack vare en spellista på Spotify som vännerna hade fixat överlevde hon de tunga dagarna. Där fanns svenska låtar hon aldrig hade hört förut, och låtar från kompisarna i Tjeckien

– Det var så roligt att cykla i Sverige och lyssna på tjeckiska låtar. Jag sjunger inte bra. Men där sjöng jag högt, ensam på vägen, säger Simona.

”Det laddar dig mer än att bara åka till Grekland och ligga vid stranden och läsa en bok. Det fyller upp dig med så mycket energi.”

Den största utmaningen visade sig bli paddlingen. Simona som är en relativt oerfaren kanotist tog sig utan problem till Kataja, 15 km utanför Haparanda. Däremot gick hon bet på den västligaste utposten, Stora Drammen, en obebodd klippö 35 km utanför Strömstad.

– Det är väldigt annorlunda att paddla på västkusten, blåsigare, mer vågor och massor av båttrafik. Jag var ganska rädd, säger hon.

Kajak; Paddling; Skåne; Cykling; Kebnekaises sydtopp; Äventyr; Solna; Simona Hrskova; Sveriges ytterposter, Vandring

Haparanda skärgård, på väg mot Sveriges östligaste utpost Kataja. Foto: Nicklas Höglund

När försöket att få med sig en guide misslyckades bestämde hon sig för att vända vid Kosteröarna, cirka tre kilometer från Stora Drammen.

Totalt blev det över 3100 km cykling, 85 km vandring och 50 km paddling.

Saknar inte frystorkat

Även om hon inte saknar den frystorkade maten som hon tuggade i sig i de lappländska ödemarkerna skulle hon inte tveka en sekund att göra om samma sak igen. Fler borde ge sig ut på äventyr, tycker hon.

– Det laddar dig mer än att bara åka till Grekland och ligga vid stranden och läsa en bok. Det fyller upp dig med så mycket energi. Man känner att man lever och blir så glad, säger Simona.

Därmed inte sagt att det behöver vara så stora strapatser. Ett mikroäventyr över en helg räcker långt det med.

– Varför inte cykla 30 kilometer med familjen, ta med fika och slå upp ett tält? säger Simona Hrstkova.

Fakta

Drömmer om att vandra i Sarek

  • Namn: Simona Hrstkova.
  • Ålder: 34.
  • Bor: Frösunda.
  • Familj: Sambon Niklas Höglund.
  • Sysselsättning: Jurist.
  • Aktuell: Blev nyligen först i världen med att för egen maskin ta sig mellan Sverige alla ytterpunkter under en och samma resa.
  • Kuriosa: Drömmer om att vandra i Sarek, har jobbat med mänskliga rättigheter för tjeckiska regeringen, är svag för katter och trädgårdsarbete