Trivs bäst på hemmaplan

Martin Mutumba är tillbaka där han trivs bäst – som tränare i Rinkeby United. Laget leder alltjämt division 6A.
Martin Mutumba är tillbaka där han trivs bäst – som tränare i Rinkeby United. Laget leder alltjämt division 6A.
Supportrarna samlades före matchen på Rinkebyskolans parkering och tågade till matchen på Ärvinge IP.
Supportrarna samlades före matchen på Rinkebyskolans parkering och tågade till matchen på Ärvinge IP.
Att coacha Rinkeby United inför 1 000 personer på Ärvinge bollplan är större än att spela med AIK inför 10 000 på Friends tycker Martin Mutumba.

– Det är mer känsla på Ärvinge. För där är alla dina vänner. Och det är gratis, säger han.

Hip-hopen dunkar ur en bilstereo när Rinkeby Uniteds svartklädda spelare omfamnar varandra vid OKQ8-macken i Rinkeby inför derbyt mot Husby FF på Ärvinge BP.

– Läget broschan!

Tränaren och ex-AIK:aren Martin Mutumba som startade klubben för ett par år sedan tillsammans med några barndomsvänner har knappt ätit på hela dagen.

– Jag har lite ont i magen. Jag har aldrig varit så här nervös innan när jag ska spela fotboll. Man står på sidan och kan inte göra någonting, säger han.

Kungen av Rinkeby är hemma igen efter ett par år som utlandsproffs i Turkiet och Iran.

– Rinkeby United var en av de främsta anledningarna till att jag kom hem – och min familj, säger han.

Varenda dag utomlands har han haft kontakt med grabbarna, tittat på videosnuttar och fått direkt­rapporter från matcherna. Folk har skickat uppdateringar på sms: ”Vi har gjort mål”.

Den här kvällen är speciell. Det är seriefinal i division 6 och Järvafältets eget El Clásico – Rinkeby mot Husby.

– Jag har missat alla de här derbyna. Det är kul att få uppleva det. Det är som jag säger till mina kompisar, 10 000 på Friends eller 1 000 på Ärvinge eller i Rinkeby? Det är mer känsla på Ärvinge. För där är alla dina vänner och det är gratis att komma in. På Friends måste jag fixa alla biljetter, jag måste betala, det är mycket stress. När man ska spela är man trött, säger Martin Mutumba.

Derbyt slutade med oavgjort, 1–1, och Rinkeby leder ligan.

Varför driver ni egna klubbar du, Henok Gotiom och Robin Quaison?

– Jag har fått ett par chanser inom fotbollen här i Sverige. Men de här grabbarna de behöver fler chanser. De behöver människor som har gått igenom det jag har gått igenom. De behöver den här sammanhållningen i Rinkeby som har gått förlorad på senare år när folk tänker mer på sig själva och inte är tillsammans som när man var liten. Fotbollen gör så att folk kommer tillsammans, säger Martin Mutumba.

Du har blivit pappa igen, berätta om Djulian!

– Det är kul som fan. Kul att du vet hans namn, haha. Han är en månad och han bara skriker, äter, skiter. Jag byter hans blöja, det är allt jag gör. Min fru gör mesta jobbet, så jag tar hand om min andra son. Vi leker i sandlådan, gör allt som han vill göra.

Martin Mutumba har gjort som Bojan Djordjic och skrivit på för Brommapojkarna. Fast Bojan hade lite bättre förutsättningar på sin tid. Då var BP uppe i allsvenskan, nu slåss laget för sin existens i superettan.

– Men det är kul som fan med alla skadeglada som tänker, ”Martin Mutumba kommer åka ut”. Men det kommer att bli som i Iran. Jag hade tio matcher på mig att rädda laget och tog oss upp. Jag vet att jag kommer att göra samma sak i BP, säger han.

Nästa år kommer den utlovade självbiografin med några ”riktigt stora bomber”. Någon teaser bjuder han dock inte på.

– Haha. Nej. Det är därför jag egentligen inte gör några intervjuer. För att jag oftast inte vill snacka om AIK-tiden och Turkiet. Det finns riktigt mycket att säga därifrån. Om mitt liv innan.

Som vi får läsa om i boken?

– Just precis, säger Martin Mutumba.

Fakta

Skulle boka Hellström för ”400 lax”

Namn: Martin Mutumba.

Ålder: 30.

Bor: Solna, uppvuxen i Rinkeby.

Familj: Frun Priscilla, sönerna Damian, 4, och Djulian, 1 månad.

Senaste klubbarna: AIK, Caykur Rizespor, Orduspor, Rah Ahan, Brommapojkarna.

Aktuell: Tränare i Rinkeby United som toppar division 6A, spelar i BP som kämpar för sin existens i superettan.

Kuriosa: Tog SM-guld med AIK 2009, har släppt raplåtar under artistnamnet M9 och tänkte erbjuda Håkan Hellström ”400 lax” för att han skulle spela en låt på hans bröllop.