Trivs i trånga passager
Tillsammans med sina gotlandsruss tävlar hon i VM i sportkörning som avgörs i Holland om ett par veckor.
Att färdas med häst och vagn tillhör den svenska historien. 45-åriga Ewa Nowén från Haninge gör det fortfarande, men bara i tävlingssammanhang. Hon är bäst i Sverige i sportkörning, och ska nu försvara de svenska färgerna i VM som avgörs i holländska Breda första veckan i september.
– Äntligen blir det av, säger Ewa Nowén. När VM senast avgjordes för två år sedan kunde jag inte vara med eftersom mina hästar insjuknade i kvarka.
Nowén finslipar formen på Årsta Säteri i Österhaninge. Hon arrenderar stall och har 26 in- ackorderade hästar. Bland dessa finns hennes tre egna gotlandsruss som snart ska lastas på bilen för att tävla i VM i Holland.
Hästkrafterna heter Lojsta Safir, Slåttergubben Rufus och Bryggaren. De tre valackerna är 13, 14 respektive 18 år och har olika temperament.
– Safir är snabb och är turbon i maratonmomentet. Rufus är mitt bästa russ och är jämn och stark i alla tre grenarna. Bryggaren är bra på dressyr men väldigt lat och gillar inte att springa fort.
Ewa Nowén tävlar i klassen ponny, par. Hon spänner alltså två små hästar, eller russ, framför vagnen. Vilka det blir beror på dagsform och egenskaper. Sportkörning har tre moment – dressyr, maraton och precision.
Ewa Nowén kvalificerade sig till VM genom att utklassa allt nordiskt motstånd när NM avgjordes i småländska Vaggeryd i juli. Hon vann samtliga tre grenar och blev kallad för ”NM-drottningen”.
– Under två års tid har jag planerat för VM, och jag åker dit för att prestera så bra som möjligt. Men konkurrensen är tuff. I dressyr har jag ingen chans, men i maraton och precision kan jag nog hävda mig.
De bästa ekipagen brukar komma från Tyskland, Belgien och Holland och har en stor fördel jämfört med svenska deltagare.
– De har framavlade ponnyer speciellt för sportkörning och mankhöjden kan vara 145 centimeter. Mina gotlandsruss är betydligt mindre med cirka 130 centimeters mankhöjd.
Ewa Nowén kommer inte att vara ensam i vagnen under VM. Bakpå finns Thomas Hansson som är en så kallad groom. En groom kan jämföras med burkslaven i motorcykel med sidovagn. Han eller hon ska se till att ekipaget har rätt balans och inte välter.
– En groom ska vara smidig och kvick, en sorts livförsäkring för kusken, säger Nowén.
I Ewa Nowéns VM-bagage finns kläder som är nysydda, men som ser riktigt gamla ut. I sportkörningens dressyrmoment tittar domarna extra på både klädsel och vagnens utseende. Körning bygger på gamla traditioner, främst från England. Ekipaget ska se ut som under förra sekelskiftet.
– Jag har på mig en engelsk tweedkavaj, kjol med körförkläde, handskar och hatt.
De manliga konkurrenterna i dressyren i VM kan vara uppklädda i kritstrecksrandiga kostymer, och med ett plommonstop eller cylinderhatt på huvudet.