Trivs i trånga passager

Det går undan när konerna rundas, gotlandsrussen är löpsugna. Kusken Ewa Nowén får hjälp att hålla balansen av inlånade groomen Per 
Nordenskiöld.
Det går undan när konerna rundas, gotlandsrussen är löpsugna. Kusken Ewa Nowén får hjälp att hålla balansen av inlånade groomen Per 
Nordenskiöld.
Ewa Nowén visar hur hon kommer att vara klädd i dressyrmomentet i VM i sportkörning. Stilen är engelsk från förra sekelskiftet.
Ewa Nowén visar hur hon kommer att vara klädd i dressyrmomentet i VM i sportkörning. Stilen är engelsk från förra sekelskiftet.
Människor har tävlat med häst och vagn sedan forntida dagar. Ewa Nowén ser till att traditionen lever vidare.

Tillsammans med sina gotlandsruss tävlar hon i VM i sportkörning som avgörs i Holland om ett par veckor.

Att färdas med häst och vagn tillhör den svenska historien. 45-åriga Ewa Nowén från Haninge gör det fortfarande, men bara i tävlingssammanhang. Hon är bäst i Sverige i sportkörning, och ska nu försvara de svenska färgerna i VM som avgörs i holländska Breda första veckan i september.

– Äntligen blir det av, säger Ewa Nowén. När VM senast avgjordes för två år sedan kunde jag inte vara med eftersom mina hästar insjuknade i kvarka.

Nowén finslipar formen på Årsta Säteri i Österhaninge. Hon arrenderar stall och har 26 in- ackorderade hästar. Bland dessa finns hennes tre egna gotlandsruss som snart ska lastas på bilen för att tävla i VM i Holland.

Hästkrafterna heter Lojsta Safir, Slåttergubben Rufus och Bryggaren. De tre valackerna är 13, 14 respektive 18 år och har olika temperament.

– Safir är snabb och är turbon i maratonmomentet. Rufus är mitt bästa russ och är jämn och stark i alla tre grenarna. Bryggaren är bra på dressyr men väldigt lat och gillar inte att springa fort.

Ewa Nowén tävlar i klassen ponny, par. Hon spänner alltså två små hästar, eller russ, framför vagnen. Vilka det blir beror på dagsform och egenskaper. Sportkörning har tre moment – dressyr, maraton och precision.

Ewa Nowén kvalificerade sig till VM genom att utklassa allt nordiskt motstånd när NM avgjordes i småländska Vaggeryd i juli. Hon vann samtliga tre grenar och blev kallad för ”NM-drottningen”.

– Under två års tid har jag planerat för VM, och jag åker dit för att prestera så bra som möjligt. Men konkurrensen är tuff. I dressyr har jag ingen chans, men i maraton och precision kan jag nog hävda mig.

De bästa ekipagen brukar komma från Tyskland, Belgien och Holland och har en stor fördel jämfört med svenska deltagare.

– De har framavlade ponnyer speciellt för sportkörning och mankhöjden kan vara 145 centimeter. Mina gotlandsruss är betydligt mindre med cirka 130 centimeters mankhöjd.

Ewa Nowén kommer inte att vara ensam i vagnen under VM. Bakpå finns Thomas Hansson som är en så kallad groom. En groom kan jämföras med burkslaven i motorcykel med sidovagn. Han eller hon ska se till att ekipaget har rätt balans och inte välter.

– En groom ska vara smidig och kvick, en sorts livförsäkring för kusken, säger Nowén.

I Ewa Nowéns VM-bagage finns kläder som är nysydda, men som ser riktigt gamla ut. I sportkörningens dressyrmoment tittar domarna extra på både klädsel och vagnens utseende. Körning bygger på gamla traditioner, främst från England. Ekipaget ska se ut som under förra sekelskiftet.

– Jag har på mig en engelsk tweedkavaj, kjol med körförkläde, handskar och hatt.

De manliga konkurrenterna i dressyren i VM kan vara uppklädda i kritstrecksrandiga kostymer, och med ett plommonstop eller cylinderhatt på huvudet.

Fakta

Kusin med före detta slalomstjärna

Namn: Ewa Nowén.

Ålder: 45 år.

Bor: Haninge (Tungelsta).

Aktuell: Nybliven nordisk mästare i sportkörning med gotlandsrussen Slåttergubben Rufus, Lojsta Safir och Bryggaren. Tävlar i VM i Breda i Holland i september.

Känd kusin: Ylva Nowén som vunnit världscupen i slalom.