Frej Täby trollade med knäna igen – klarade sig kvar i Superettan

Frej Täby
Frej Täby har säkrat nytt kontrakt i Superettan. Här jublar spelarna efter segern mot AFC United, som är klara för allsvenskt spel 2017, hemma på Vikingavallen i somras.
När domaren blåste av matchen Degerfors–Syrianska på Stora Valla i lördags kunde Frej Täby jubla. Redan med två matcher kvar hade klubben säkrat nytt kontrakt i Superettan.

Det har legat i luften ända sedan Frej besegrade Varberg med 2–0 i slutet av september, men definitivt klart blev det först i och med det oavgjorda resultatet (3–3) i Värmland då det innebar att Syrianska under kvalstrecket omöjligt kunde gå förbi Frej Täby.

I fjol lyckades Frej, då som nykomling, hänga kvar via kvalspel. I år säkrades kontraktet alltså redan med två matcher kvar för Frej.

– Vi har haft en friskare trupp i år och kunnat spela med bästa laget oftare, det är en stor anledning. Och så har vi blivit tryggare i matcherna och tagit mycket poäng framför allt hemma på Vikingavallen, säger lagets tränare Bartosz Grzelak.

Han har kontrakt två säsonger till och har förhoppningar om att klubbens ekonomiska muskler ska stärkas en aning till nästa år.

– Vi hoppas höja omsättningen med ett par miljoner kronor. Det måste vi nog om vi ska ha ett lag på den här nivån. Man kan inte trolla med knäna varje år, säger han.

Frej Täby hade minst omsättning av alla lag i Superettan i fjol, utöver Utsiktens BK som åkte ur, och har med 7,5 miljoner i omsättning mindre pengar att röra sig med än de flesta konkurrenter även i år.

– Boksluten släpps nästa år, men vi har lägre omsättning än de flesta. Framgångsreceptet är att vi har varit noggranna med de pengar vi har, men på sikt visar det sig att ekonomin ofta är avgörande. De som ligger i botten i år – Ängelholm, Ljungskile och Assyriska – har alla haft ekonomiska problem, säger Bartosz Grzelak.

På måndagskvällen spelade Frej Täby borta mot IK Sirius, som redan säkrat avancemang till Allsvenskan. Två bussar med Frejsupportrar rullade till Uppsala för att stötta laget och Bartosz Grzelak hoppas att många kommer till Vikingavallen på lördag då Frej Täby tar emot Degerfors i säsongens sista match.

– Då är det säsongsavslutning och spelarena ska hyllas. Det blir en fotbollsfest och jag tror på stor publik. Vi har en liten hajp just nu, säger han.

Klockan 16 på lördag är det avspark i matchen Frej Täby–Degerfors IF på Vikingavallen.