ANNONS

Trots krascherna – nu kör han SM i roadracing

Rickard Winblad
Rickard Winblad på Sviestad.
Rickard Winblad
Efter sin framfart på racingbanorna fick Rickard Winblad priset som Årets Raket 2016.
Som 6-åring fick han provköra en PW50 – och kraschade i ett staket efter 20 meter. Men drömmen om en egen motorcykel väcktes. I dag har den blivit sann och i år kör 31-årige Täbykillen Rickard Winblad SM i roadracing.
ANNONS

– Jag fick ett ärr på magen, men sedan dess var jag hooked, säger Rickard Winblad om smällen i staketet hemma i Täby för 25 år sedan.

Senare under uppväxten drömde han om en egen minicross, men fick nöja sig med en blå Puch Dakota från 1978. Drömmen falnade så småningom, men väcktes till liv på nytt för några år sedan.

– Jag jobbade som bilmekaniker och i verkstaden fanns en massa hojtidningar som jag läste dag ut och dag in, och drömde mig bort om hur det skulle vara att köra motorcykel på riktigt.

Köpte hoj utan körkort

Till slut insåg Rickard att han faktiskt hade råd och köpte en KTM 990 Superduke, utan att ens ha provkört den och utan körkort.

2014 körde han på en riktig racerbana för första gången och det blev flera vändor till Gelleråsen i Karlskoga. Säsongen avslutades med en vådlig vurpa där Rickard bröt nyckelbenet och slet av en led i axeln.

– Det blev en lång sjukskrivning. Det var då jag bestämde mig för att börja tävla. Motgångar har en tendens att sporra mig, säger Rickard.

2015 ställde han upp i Speedster Cup och kom på åttonde plats av 34 startande i sitt första race på Anderstorp. Förutom ett race i juni där Rickard kraschade och slog sönder knät fullföljde han alla tävlingar det året, och i finalen på Sviestad tog han sin första pallplats.

– Jag fick min första pokal och en flaska Pommac. Den är oöppnad än i dag!

Ännu en vådlig vurpa

Nästa år fick en olycklig start då Rickard gjorde ännu en vådlig vurpa under en försäsongsträning i Spanien.

ANNONS

– Jag landade på huvudet och något vasst skar upp en bit av underarmen, ett ganska rent snitt rakt genom skinnstället och ner till muskeln.

En månad efter kraschen var Rickard uppe på hojen igen och inledde en satsning på klassen Rookie 600. I första tävlingen kom han trea och efter ytterligare en pallplats i första racet på Falkenberg fick Rickard ett wild card till SM-klassen Superstock 600 till andra racet. Där körde han in på 14:e plats vilket gav två SM-poäng.

– Vilken oslagbar känsla det var att få delta i ett svenskt mästerskap, säger han.

Vill ta SM-poäng i alla race

Målet i år är att ta poäng i alla sju SM-racen, vilket innebär minst topp 15 plats varje gång.

– Jag sätter oftast delmål som är väldigt svåra att nå. Men jag ger hellre 100 procent och missar målet än att nå ett lågt satt mål där jag endast gav 85 procent. Jag har bevisat att jag kan ta SM-poäng. Det var inte lätt, men det går, säger Rickard.

Fakta

Trea i fitnesstävling

Namn: Rickard Winblad.

Ålder: 31 år.

Bor: Hägernäs.

Motorcykel: En tävlingspreparerad Kawasaki ZX6R -09.

Tävlingsklass: Superstock 600, den högsta klassen i Sverige för 600cc-motorcyklar.

Kör för: Team THF.

Andra idrottsmeriter: Har spelat bowling i Täby BWK:s A-lag och har kommit trea i en fitnesstävling.

Yrke: Servicetekniker.

Utmärkelse: Fick priset ”Årets Raket” 2016 av SVEMO.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.