Trots ryggskott – fyra VM-medaljer för Bitte

Bitte Axling
Bitte Axling är världens snabbaste pensionär på 50 meter rygg- och bröstsim.
Trots en tuff inledning med ryggsmärtor blev förra veckans sim-VM för veteraner i Budapest så småningom en lyckad historia för 71-åriga Bitte Axling. Två guld och två silver fick hon med sig hem till Djursholms-Ekeby.

– Jag tvingades till och med stryka mig på två grenar i början, 100 fritt och 50 fjäril, men det blev bra till slut, säger Bitte Axling.

Först den tredje mästerskapsdagen äntrade veteranen från Danderyds Sim mästerskapsbassängen, och lyckades trots ryggproblemen ta silver på 50 meter fritt.

– Det var inget vidare. Tiden var dålig. Men under omständigheterna får jag vara nöjd ändå.

Silver i lagkapp

Nästa gren var lagkapp 4×50 meter. Där skulle Bitte Axling ha simmat fjäril, men hon kunde byta med en lagkamrat och tog sig an 50 meter fritt i stället.

Bitte Axling var en lovande simmare som ung men tvingades sluta på grund av återkommande ögonproblem. I mitten av 1990-talet gjorde hon comeback. Nu tränar hon i Mörbybadet och plockar hem ädla medaljer på varje veteranmästerskap.

– Jag ville verkligen simma lagkappen. Det var tre tjejer med som hade rest ner till Ungern för att vara med på den.

Sverige fick stryk av USA, men lyckades ta hem silvret endast två tiondelar före Ryssland.

– Jag var inte nöjd med mintid där heller, men det är väldigt kul att simma lagkapp, säger Bitte Axling.

Två guld sista dagen

Den sista VM-dagen skulle bli den bästa för Bitte. Då ställde hon upp i 50 meter ryggsim och 50 meter bröstsim – och tog guld i båda.

– Jag hade inte kunnat träna veckorna innan på grund av ryggskott och kände fortfarande av det, så med tanke på det får jag vara nöjd. Det var kul att vara där och det var ett väldigt bra arrangemang, säger Bitte Axling.