Trots skadeeländet – siktar på OS och Copacabana

Vårbergsbon Karun Lundqvist, till vänster, och Nina Grawender, från Göterborg, har spelat tillsammans på världstouren sedan 2013.
Vårbergsbon Karun Lundqvist, till vänster, och Nina Grawender, från Göterborg, har spelat tillsammans på världstouren sedan 2013.
Hennes radarpartner har varit skadad i över ett halvår. Trots det har Söderortsbon Karin Lundqvist inte gett upp drömmen om OS i Rio.

– Det skulle vara det största jag varit med om, säger beachvolleyspelaren.

Det var i maj månad som olyckan var framme för Karin Lundqvists beachvolleypartner Nina Grawender. En landning i sanden tog så pass illa att hon drog på sig ett diskbråck. Sedan dess har paret, som satsar på att ta sig till OS i Rio de Janeiro nästa år, inte spelat tillsammans.

Karin Lundqvist, från Skärholmen, vet inte när hennes 28-årige beachpartner är spelklar igen men comebacken borde inte dröja allt för länge.

– Det är omöjligt att svara på just nu, men i januari någon gång kommer vi få veta om det är möjligt eller inte. Vi får träna lite och få lite känsla för hur det ser ut, säger Karin.

Siktet har länge varit inställt på att ta en plats i OS-turneringen på Copacapana-stranden, men det är många ”om” och ”men” på vägen dit.

Förutsatt att Nina Grawender blir skadefri i tid måste hon komma i toppform snabbt. Möjligheten att kvala in till OS via bra resultat på världstouren är borta då det svenska paret inte kunnat delta i tillräckligt många tävlingar. Enda möjligheten nu är att vinna en Europatävling i norska Stavanger nästa sommar där en direktplats till Rio ligger i potten.

– Man måste spela väldigt bra för att slå de lagen. Kommer man tvåa eller trea går man vidare till ett världskval och får ytterligare en möjlighet att ta en OS-plats, säger Karin som trots den svåra utmaningen är positiv.

– Är vi i bra form och spelar bra så har vi väldigt stora möjligheter.

Karin Lundqvist är nyligen hemkommer från Filippinerna där hon tillsammans med Anne-Lie Rininsland tog en imponerande silverplats i den internationella inbjudningsturneringen Spike For Peace. Efter förutsättningarna har hon haft ett framgångsrikt 2015. Den 34-årige Vårbergsbon har bland annat erfarenhet av spel i VM och världens bästa tour – den brasilianska – men väntar fortfarande på karriärens största höjdpunkt.

– Det skulle vara jättehäftigt att nå OS, det kan man inte säga någonting om. Det är det största man kan vara med om inom idrotten.

Om Karin Lundqvist och Nina Grawender lyckas ta sig till Rio blir paret historiskt som det första svenska kvinnliga beachvolleyteamet som deltar i ett olympiskt spel.

– Att ha spelat på den brasilianska touren rankar jag väldigt högt, men på ett OS skulle man också få vara med och slåss mot de bästa i världen. Det skulle vara det största jag varit med om någonsin, absolut.

Karin Lundqvist är nu hemma i Skärholmen men blir inte särskilt långvarig. Redan på juldagen bär det av till Hawaii där hon tillsammans med Nina Grawender ska inleda jakten på OS-formen på ett träningsläger.

– Vi har fortfarande chansen, konstaterar Karin Lundqvist.

Fakta

Har vunnit sju SM-guld

Namn: Karin Lundqvist.

Ålder: 34.

Bor: Vårberg.

Yrke: Beachvolleyspelare. Satsar tillsammans med Nina Grawender på att ta sig till OS i Rio 2016.

Meriter: Som bäst en femteplats på världstouren, Grand Slam Gstaad 2008. 82 avverkade världstourtävlingar.

Trea i Banco do Brasil (brasilianska touren) 2012 i Salvador.

SM-guld: 2004, 2007, 2010, 2011, 2012, 2014 och 2015.