Min lokala hjälte

Tuff kamp när TT IBK matchar eliten

Innebandy, Trollbäcken, TT IBK
Linnea Wiregård, med bollen, Emma Husberg och Delicia Envall i Tyresö Trollbäcken IBK tränar på innebandyplan tre gånger i veckan, betydligt mindre än konkurrenterna i svenska superligan.
Nykomlingen Tyresö Trollbäcken IBK slår ur under­läge i Superligan, innebandys högsta damserie.
De kämpar med dåligt stöd från kommunen, dålig ekonomi och dåliga ­träningstider.

Spelarna anländer i spridda skurar och morsar på varandra i omklädningsrummet. Det är sista träningen för Tyresö Trollbäcken IBK (TT) inför premiären i svenska superligan i innebandy.

De flesta har en dag med studier eller jobb bakom sig. Har man dessutom lång resväg till Tyresöhallen är det förståeligt om en och annan är trött.

Innebandy, Trollbäcken Tyresö. TT IBKSophia Persson är ny i TT, förra säsongen spelade hon i högsta serien med Jönköping.

– Då kunde jag ha foppatofflorna på mig och cykla till träningen på fem minuter. Nu bor jag i Solna och det tar en timme enkel resa för mig att åka kommunalt till Tyresö.

Backen Sophia Persson får även vänja sig vid att innebandyn i Stockholmsdistriktet inte på långa vägar har samma resurser som elitlag på landsorten.

– I Jönköping har vi gott om lokala sponsorer som stöttar oss. Laget är stadens ambassadörer och är med på marknader och evenemang. I Jönköping blir man igenkänd på stan ibland, men här är man anonym.

TT är nykomling i svenska super­ligan (högsta serien). Det är inte många så kallade experter som tror att Sophia Persson och hennes nya lagkamrater hänger kvar trots att de börjat säsongen bra med en vinst och en oavgjord.

Tränaren Bruno Lundberg skräder inte orden när han jämför förhållandena för damlag i elitskiktet i Stockholm jämfört med landsorten.

– Det är ett jätteproblem. Förutsättningarna att bedriva elitverksamhet är sjukt dåliga. Det finns inte samma stöd från kommunerna som ute i landet, ekonomin är sämre och ofta är träningstiderna dåliga, säger han.

Flera Stockholmsklubbar har tvingats dra sig ur högsta serien under senare år, uteslutande på grund av ekonomiska orsaker. Senast var det Huddinge, och innan dess Djurgården och Balrog.

Innebandy, Tyresö Trollbäcken, TT IBK

Bruno Lundberg, tränare i Tyresö Trollbäcken.

När Bruno Lundberg pekar på den besvärliga situationen är det inte främst TT han avser utan hela elitverksamheten för damlag i distriktet. Men visst finns stora skillnader mellan TT och välmående landsortsklubbar.

– Vi har den i särklass lägsta budgeten av samtliga lag i superligan, säger TT:s ordförande Carl Sellebråten. Men det är ingen risk att vi inte klarar säsongen.

Föreningen TT har en budgeterad omsättning på 2,2 miljoner kronor. Då talar vi om alla lag inklusive ungdomsverksamhet. Det kan jämföras ekonomin i storklubben IKSU från Umeå.

– Vårt damlag omsätter 2,2 miljoner kronor, säger klubbchefen Jocke Sjöström.
Damlaget i IKSU omsätter alltså lika mycket pengar som hela föreningen Tyresö Trollbäcken.

Umeålaget kan också välja och vraka bland de bästa träningstiderna. Så är det även i gotländska Endre IF som också spelar i superligan.

– Om damerna vill kan de träna i vår egen hall varje dag i veckan, säger klubbens grundare Göran Nährström som berättar att damlaget har en årlig omsättning på 2,85 miljoner kronor.

För att Tyresö ska hänga med i superligan kör tränaren Bruno Lundberg hårt med sina spelare för att laget ska stå upp fysiskt och konditionsmässigt. Men på önskelistan står också bättre träningsförhållanden.

I dagsläger har Tyresö tre träningstider på mellan en timme och en och en halv i veckan på innebandyplan.

– Det är klart att jag kan bli avundsjuk på andra lag som har egna nya hallar med gott om träningstider, säger han.

Fakta

Hallbristen får spelare att tveka

Hermine Dahlerus är en av världens bästa innebandyspelare genom tiderna, med med nio SM-guld med Högdalen, Balrog och Djurgården, och fyra VM-guld.

I dag är hon en bekymrad kanslichef på Stockholms innebandyförbund. Hon kan konstatera att de gyllene åren är över även för Stockholmsdistriktets elitklubbar på damsidan.

– Det är tungt att driva elitverksamhet i Stockholm, säger Dahlerus. Halltiderna räcker inte till och ekonomin är mycket sämre än för elitlag på damsidan i andra distrikt. Vi får inte in de lokala sponsorerna på samma sätt, och publiksiffrorna är lägre.

Genom åren har totalt fyra damlag dragit sig ur högsta serien, mycket beroende på ekonomiska problem. Samtliga dessa lag är från Stockholmsdistriktet: Högdalen, Balrog, Djurgården och Huddinge.

Dahlerus spelade i de tre förstnämnda lagen och tvingades alltså uppleva att bli klubblös vid tre tillfällen.

– Det är jättetråkigt att det blev så. Det var lite olika problem i lagen, men gemensamt var dålig ekonomi och ledarbrist. I dag kan spelare i en del klubbar ute i landet få betalt, och de behöver bara jobba halvtid. Då har vi i Stockholm inte mycket att komma med.
Hallbristen avskräcker spelare från att välja Stockholmsklubbar.

– När jag spelade i Djurgården hade vi ett enda träningspass i veckan i vår hemmaarena Eriksdalshallen.

Dahlerus säger att man måste jobba långsiktigt för att vända utvecklingen.

– En viktig sak är att bygga spelarprofiler samtidigt som det finns en stark förening i bakgrunden. I oktober bjuder vi in till ett elitforum där klubbarna ska träffas och diskutera vad som kan göras.

Fakta

110 damer i föreningen

Säsongen 2004/2005 slogs Tyresö IBK och BK Trollbäcken ihop och bildade Tyresö Trollbäcken IBK.

I dag har föreningen drygt 600 medlemmar varav cirka 520 är aktiva spelare, och av dessa är 110 damer och flickor.

Damlaget spelar denna säsong för första gången i svenska superligan som är landets högsta serie.

Källa: TT IBK