Tuffa tjejer på hjul släpper ingen förbi

Karolina Gabrielsson Berglöf och Monica Lidén i närkamp. Roller derby är en kontaktsport som framförallt utövas av kvinnor.
Karolina Gabrielsson Berglöf och Monica Lidén i närkamp. Roller derby är en kontaktsport som framförallt utövas av kvinnor.
De tillhör Stockholms minst kända svenska mästare. Men Roller ­derby-stjärnorna har sålt ut Solnahallen tidigare och hoppas göra det igen.

Sporten liknas ibland vid rugby på rullskridskor.

Rullsskridskornas gummihjul klapprar mot betonggolvet i Gustavsbergs utomhusrink. En spelare försöker ta sig förbi två motståndare som svarar med att blockera vägen och tackla henne.

Det är Sveriges första svenska mästare i Roller Derby – Stockholm All Stars som har träning.

Klubben är knuten till Women’s Flat Track Derby Association (WFTDA) och tillhör organisationens tredjeliga.

Genom att vinna matcher kan laget förbättra sin rankning och avancera till nästa division. En förutsättning är dock att motståndarna också är knutna till WFTDA.

– Nu måste vi importera matcher och åka på turneringar utomlands för att kunna spela sanktionerade matcher, säger spelande tränaren Karolina Gabrielsson Berglöf.

På lördag möter Stockholm All Stars det engelska laget Windsor i Solnahallen i en sådan match.

– Vi har sålt ut Solnahallen tidigare och hoppas göra det igen. Det är en väldigt rolig sport att titta på om man gillar fart och fläkt och strategier och det kommer att finnas kommentatorer på plats som annonserar vad som händer så att alla kan hänga med i spelet, säger Monica Lidén.

Även om Stockholm All Stars är bäst i Sverige i sin sport är träningsförutsättningarna långt ifrån ideala.

– Vi hade hoppats kunna vara här till någon gång i oktober men fick nyss höra att de lägger is redan den 28 september. Då har vi bara en tid i Farstahallen på fredagar mellan 20.30 och 22.30 som ska räcka till vårt A-lag, B-lag och våra nya spelare. Vi kan få strötider i Solnahallen men det är hopplöst att inte ha någon kontinuitet. Vi vill gärna ha ungdomslag men det går inte när vi inte ens vet om och när vi kan träna själva, säger Karolina Gabrielsson Berglöf.

För någon säsong sedan tränade de då och då i en go kart-lokal i Frihamnen – samtidigt som fordonen svischade förbi.

– Det var jättekallt, bara att par plusgrader och man drog i sig en massa avgaser. Stockholms stad tyckte att det var jättekul att vi vann SM, ändå har vi fått sämre träningstider i höst, säger Monica Lidén.

Fakta

Vann första SM

Namn: Karolina Gabrielsson Berglöf och Monica Lidén.

Ålder: 34 år respektive 37 år.

Bor: Vasastan respektive Kungsholmen.

Aktuella: Vann det första SM:et som arrangerades i Roller derby i somras. Möter engelska Windsor i Solnahallen på lördag. Tillställningen inleds klockan 15.00 med en match mellan Stockholms andralag Bstrds och Hamburg Harbor Girls.

Fakta

Fem lagmedlemmar på plan

Roller derby utvecklades som en underhållningssport i USA under 1930-talet. Sporten dog ut under 1970-talet men återuppstod i början av 2000-talet och har sedan dess främst kvinnliga utövare.

Det första svenska mästerskapet avgjordes under SM-veckan i Halmstad i somras.

Roller derby spelas i matcher över 60 minuter på en platt, oval inomhusbana.

Varje lag får ha fem deltagare på plan– en jammer och fyra blockers.

Jammern ska försöka göra poäng genom att ta sig förbi moståndarnas blockers.