Tufft i JVM för Axel och Jacob från Täby

Jacob Nystedt med nummer 8 på bröstet var klart snabbast i stafettens startsträcka.
Jacob Nystedt med nummer 8 på bröstet var klart snabbast i stafettens startsträcka.
Det var hård konkurrens med åkare från 41 nationer och extremt tuffa banor när JVM i längdskidor avgjordes i Goms, Schweiz, 28 januari–3 februari. De båda uttagna åkarna från Täby, Axel Aflodal och Jacob Nystedt, gjorde bra ifrån sig men ingen av dem fick med sig någon medalj.

– Det var för dåligt, sa Jacob Nystedt, till sweski.com efter att han åkt ut i kvartsfinal i den inledande distansen, sprint.
För Axel Aflodal gick det bättre. 17-åringen som tävlar för Sundbybergs IK gick som ende svensk till semifinal efter en taktiskt mycket bra kvartsfinal. I semifinalen tog det dock stopp och Axel Aflodal slutade på åttonde plats i totala resultatlistan.

Norge dominerade

För Jacob Nystedt fortsatte JVM med 10 kilometer klassiskt där han blev bäste svensk med en 14:e plats, medan Norge dominerade bland de snabbaste åkarna. Det gjorde norrmännen även i skiathlon. Där åkte jacob Nystedt in som 19:e man. Därmed kom 18-åringen som tävlar för Hudiksvalls IF topp 20 i alla sina tre individuella starter.

Jacob gav Sverige ledningen

Den klart starkaste insatsen skulle dock komma på JVM:s sista dag, då stafetten avgjordes. Jacob Nystedt gjorde ett kanonlopp på den första sträckan och växlade som etta – 11 sekunder före den jagande gruppen med alla favoritlagen – efter 5 kilometer i klassisk stil.
Norges individuella skiathlon-segrare Harald Østberg Amundsen var en av motståndarna som var chanslösa mot Jacob Nystedt på startsträckan. Norrmännen kom dock tillbaka och vann till slut stafetten före skrällen USA och med Ryssland på tredje plats, medan Sverige föll tillbaka och slutade sjua.