Min lokala hjälte

Tung kvalstart för Huddinge hockey

Måns Krüger och övriga forwards fick aldrig puckkontroll i Vita Hästens zon. Norrköpingslaget vann med 5–2 och bytte plats med Huddinge i kvaltabellen.
Måns Krüger och övriga forwards fick aldrig puckkontroll i Vita Hästens zon. Norrköpingslaget vann med 5–2 och bytte plats med Huddinge i kvaltabellen.
Huddinge IK har fått en tung start i kvalet till allsvenskan, och släpar i botten efter tre omgångar.

I förlusten mot Vita Hästen senast var det två gamla Huddingespelare som höll i yxan.

Fem minuter in i slutperioden gjorde Peter Nylander 2–3 till gästerna från Norrköping. 47 sekunder senare gjorde Ville Åman-Stigart 2–4. Båda sköt stenhårda handledsskott i krysset. Skott de lärt sig i Huddinge IK.

– Ville har gjort några sådana för oss tidigare, säger Huddingetränaren berömmande.

Att det var just två Huddingekillar som släckte lampan för hemmalaget tänker han inte på.

– Målen hade kommit till slut i alla fall. I dag var vi aldrig med, menade Huddingetränaren Fredrik Mälberg efter 2–5-förlusten i Björkängshallen i söndags.

Men som Mälberg också konstaterar var det aldrig tal om annat än att Vita Hästen skulle åka hem med tre poäng. Förutom andra halvan av första perioden var det en match där Huddingespelarna knappt var ens trea på pucken. 2–1 till Huddinge efter två perioder var ett resultat av Pascal Möller-Larssons målvaktspel.

– Vi kommer inte upp i dag, det gör däremot Hästen. Vi får aldrig ner pucken bakom deras backar, lyckas aldrig trycka fast dem i deras zon, säger Mathias Sundberg, som ordnat HIK:s enda seger i kvalserien, 3–2 mot Tingsryd.

Han gjorde 1–0 mot smålänningarna i torsdags, dessutom avgörande 3–2 i sudden death.

– Det var roligare, säger han.

19-årige Sundberg tror inte att det tuffa spelschemat har börjat sätta några spår i Huddingetruppen. I stället ser han fram emot ny match mot Björklöven i Umeå i morgon onsdag.

– Det bra med en kvalserie är att det kommer nya matcher direkt. Det finns inte tid att tänka efter och vara besviken, säger Sundberg.

Trots 1–2-förlusten mot Karlskrona i kvalseriestarten, vinsten mot Tingsryd och förlusten mot Vita Hästen, är tränarna Fredrik Mälberg och Mats Tiger coola och offensiva.

– Alla lag går på pumpen i en kvalserie. Vi är tillräckligt bra för att slå alla i serien. Nu ser vi fram emot Björklöven. 4 000 och fullsatt i deras hall ska bli roligt, säger Mälberg med taktiktavlan i handen.

Utan penna visar han med fingrarna hur Huddinge ska accelerera från egen zon – ”utan kladd i mittzon” – för att med chans till puckerövring komma ner bakom motståndarnas backar.

Alltså precis det man misslyckades med mot Vita Hästen.

– Vi kan mycket bättre än i kväll. Alla vet vad vi ska göra, vissa gånger funkar det bara inte. Vi blir för omständiga i egen zon och mittzon och gör Hästen bra när de ständigt får vända på oss. Det känns trist, men jag fick tidigt i matchen känslan av att det inte var vår dag.

Inte heller Mälberg och Tiger tycker att spelschemat har varit till Huddinge IK:s nackdel. Lagets hela säsongsplanering bygger på att det är nu truppen ska vara som starkast.

Sju matcher återstår. Efter Björklöven väntar Piteå, som ligger sist, hemma i Björkängshallen.

– Vi ska fajtas hela vägen, lovar Mälberg som under säsongen bara haft ett mål i sikte – kvalserien 2013.

Och den har bara börjat.

Fakta

Kvalserien efter tre omgångar