Tungelstas ryttare slipper regnrusket

Elsa Oresved leder in hästen Ville till första lektionen inomhus i det nya ridhuset Tungelsta.
Elsa Oresved leder in hästen Ville till första lektionen inomhus i det nya ridhuset Tungelsta.
Det har varit en lång och jobbig väntan på att ridhuset skulle stå färdigt. Tungelsta ridskolas elever har fått hålla till utomhus, ofta i regn och rusk.

Men nu är huset äntligen klart, och ryttare och hästar kan komma in i värmen.

Tungelsta ridskola ser fortfarande ut som en arbetsplats. Snickare, målare, plattläggare, vvs-arbetare och flera hantverkare har fullt upp att göra.

– De flesta kommer från Töreboda och bor i sina husvagnar här under veckorna, säger ridskolans chef Helen Nilsson.

– Det är jätteduktiga och trevliga killar, säger Helens syster Anna Larsson som är ridlärare och precis som Helen medlem i Tungelsta ridklubb. Vi samarbetar, och det har gått väldigt bra och smärtfritt.

Det viktigaste arbetet är redan klart. Sedan den 1 november går det att använda ridhuset.

– Vi hade en inridningsceremoni och jag var först in i huset i sadeln på Madicken, säger Helen Nilsson. Det var nästan overkligt, en fantastisk känsla som inte går att beskriva.

Att Tungelsta ridskola och ridklubb skulle få ett nytt ridhus beslutades redan förra vintern. Det 25 år gamla mögliga och läckande ridtältet skulle väck. Kommunen, som äger marken och byggnaderna, räknade med att nybygget skulle kosta 8 miljoner kronor och att allt skulle stå klart i oktober 2012.

Av olika orsaker försenades bygget, och slutkostnaden blir 13 miljoner kronor. Om allt går enligt planerna ska anläggningen invigas officiellt en bit in i december.

– Sedan den första april har vi ridit utomhus, säger Anna Larsson. Trots att det ibland varit regnigt och lerigt har det gått bra.

Helen instämmer.

– Våra medlemmar har varit fantastiskt positiva.

Systrarna är mycket nöjda med det nya ljusa ridhuset som är byggt nästan helt i trä. Det har måttet 20×50 meter.

– Ridhus kan ofta vara stela. Men här får man en varm känsla. Det är som att komma hem, säger Helen.

Det återstår dock arbeten med läktare, cafeteria, vvs och en del finputsning.

När Lokaltidningen Mitt i var på besök i onsdags hade man precis monterat stora speglar längs ena kortsidan. De är till för att ryttarna ska se hur de sitter i sadeln. En ridskolegrupp med 8–13-åriga tjejer gjorde sin premiärritt i ridhuset. Men de som speglade sig oftast var ponnyerna.

– Oj, nu bajsade Najda, konstaterar Helen. Hästarna är väl lite nervösa för speglarna så här i början.

Tungelsta ridskola och ridklubb har 350 medlemmar och 25 hästar och ponnyer. Med det nya ridhuset kan man ta emot fler medlemmar och även erbjuda lägerverksamhet och handikappridning. Egna barn- och ungdomstävlingar planeras det också för.

Helen Nilsson och Anna Larsson är förväntansfulla. Men de tänker redan på hur ridningen ska kunna utvecklas ännu mer.

– Ett nytt stall är en framtidsdröm, säger Anna.

– Och jag hoppas att kommunen skapar fler ridvägar i Haninge, säger Helen.

Fakta

Kostnaden steg från 8 till 13 miljoner

Tungelsta ridskolas nya ridhus har kunnat användas sedan den 1 november.

Hela anläggningen är inte klar. Slutbesiktning väntar den 2 december. Om allt går som det ska blir det invigningsfest strax därpå.

Bygget är försenat. Från början var planen att allt skulle stå klart i oktober i fjol. Den beräknade kostnaden på 8 miljoner kronor blev i själva verket 13 miljoner.