Tunnel där man kan sväva fritt

Vem har inte drömt om att kunna flyga fritt i luften?

Vid årsskiftet blir det möjligt i Ulvsunda industriområde.

Hoppfantasterna Micha Velasco och Martin Dahl tröttnade på att åka världen runt för att träna fallskärmshoppning under vinterhalvåret. Nu bygger de en egen vindtunnel för inomhusflygning eller bodyflight i ett nedlagt bryggeri.

Den första i Sverige.

I Europa har vindtunnlar börjat dyka upp de senaste fem åren. Från början var det mest fallskärmshoppare som använde sig av inomhusflygning för att öva sina färdigheter. Numera är de flesta som testar inomhusflygning eller bodyflight förstagångsflygare.

Man flyger på en luftstråle som simulerar fartvinden i ett fallskärmshopp i fritt fall.

– När du dyker in i tunneln tror du att du kommer att landa på skyddsnätet. I stället lyfts du upp och inser att du faktiskt kan flyga. Helt underbar känsla, säger Micha.

Intill lågprisvaruhusen i Ulvsunda industriområdet reser sig bryggeriets gamla betongsilo 58 meter upp i luften. Sedan Pripps lämnade lokalerna för åtta år sedan har de stått tomma.

Nu röjs byggnaden först ur, sen kommer rivningsfirmor som ska borra hål i betongen och förbereda för vindtunneln.

Hissen glider upp till tolfte våningen och vi kliver ut på det gamla bryggeriets tak högt över Bällstaåns vattenspegel. Ett plan går in för landning på Bromma flygplats och utsikten måste vara en av de bättre i Stockholm.

Mot silons kant stupar ett av schakten 54 meter rakt ned. Om allt går enligt planerna ska Europas högsta klättervägg byggas i schaktet.

– Den här byggnaden har enorm potential. Vi hoppas ha finansieringen klar nu i juni och kunna öppna till jul, säger Micha Velasco och Martin Dahl.

Ett flygning med instruktör i vindtunneln kommer att kosta 695 kronor.

En löptur upp och ner.