Turebergs formstarka Hanna Hermansson gör Diamond League-debut

Hanna Hermansson
Hanna Hermansson inledde löparkarriären sent – men sedan gick det fort.
Aldrig tidigare har två svenskor tävlat i samma Diamond League-lopp på 800 meter, men på Bauhaus-galan i kväll möts svenska rekordhållerskan Lovisa Lindh och främsta utmanaren – Hanna Hermansson från Turebergs FK.

Nyblivna 30-åringen Hanna Hermansson sadlade om från fotboll till friidrott på college i USA och tävlingsdebuterade så sent som 2015. Bara två och ett halvt år senare var hon i VM-semifinal.

Förra sommaren missade hon EM-finalen på 800 meter hårfint men tog sig i stället till final på 1 500 meter där hon blev sjua på personliga rekordet 4.07,16. Det placerar henne som fyra på den svenska genom-tiderna-listan, och samma placering har hon på 800 meter.

Sprang hem två guld i stafett-SM

I dag bor Hanna Hermansson i Los Angeles men i förra veckan kom hon till Stockholm och sprang 4×800 och 3×1 500 för Tureberg i stafett-SM på Stadion.

– Det gick bra, vi vann båda loppen, säger hon till bauhausgalan.se.

”Jag är den enda som inte gjort under två minuter”

Hon hade då 2.03,74 som sträcktid i ett sololopp på 800 meter, och det indikerar att det kan gå betydligt fortare på Bauhaus-galan på Stadion i kväll.

– Det blir Diamond League-debut för mig och det ska bli jättekul! Startfältet är väldigt bra och jag är den enda som inte gjort under två minuter. Så det är bara att hänga på längst bak och försöka ta så många placeringar som möjligt på slutet, säger Hanna Hermansson.

Svårtippad blågul duell

Lovisa Lindh har det svenska rekordet på 1.58,77 medan Hanna Hermanssons bästa tid är 2.00,43 från VM-semifinalen i London 2017 då hon bara var en sekund från final.

I fjol möttes de två gånger på 800 meter och Lovisa var snabbast vid båda tillfällena.
De möttes även på 1 500 meter på SM i Eskilstuna och där Hanna vann med åtta tiondelar.

Hur det går på Stockholms Stadion i kväll är svårtippat då Lovisa har befunnit sig på höghöjdsläger och ännu inte tävlat denna säsong.

800-meter startar 21.15

Utöver Lovisa Lindh finns konkurrenter som dubbla inomhusvärldsmästarinnan Ajee Wilson från USA, Natoya Goule från Jamaica som har gjort 1.56,15, och Storbritanniens Lynsey Sharp vars främsta merit är ett EM-guld.

En match i matchen blir alltså mötet med Lovisa Lindh. Klockan 21.15 får vi veta vem som är Sveriges snabbaste kvinna på 800 meter i nuläget.

Även Yolanda ställs mot världseliten

Ytterligare en medeldistansare från Turebergs FK visar upp sig på Stadion i kväll. Det är 27-åriga Yolanda Ngarambe som möter världseliten på 1 500 meter.

Yolanda Ngarambe

Yolanda Ngarambe har en enormt stark inomhussäsong bakom sig. Foto: Åsa Sommarström

Hon fick ett stort genombrott i vintras då hon satte svenskt rekord på 1 mile och kvalade in till EM i Glasgow på tre distanser. Under inomhussäsongen satte Yolanda Ngarambe personligt rekord på alla distanser hon sprang.

”Nu ska jag debutera i huvudgalan”

På Bauhaus-galan i kväll ställs hon mot bland andra fyrfaldiga europamästarinnan Laura Muir.

– När jag var yngre tävlade jag på DN-galan Youth på Stadion och sedan blev det förtävlingarna där jag senast var med 2015 då jag sprang 800 meter. Och nu ska jag debutera i huvudgalan! säger Yolanda Ngarambe till bauhausgalan.se.