ANNONS

Turebergs löparkomet kvalade in till VM

Hanna Hermansson
Hanna Hermansson bor i USA men tävlar för Turebergs FK.
Hon spelade fotboll fram till 2014, men har gjort kometkarriär sedan hon sadlade om till friidrott. Nu har Turebergslöparen Hanna Hermansson, 27, kvalat in till VM då hon slog personligt rekord med 2:00,94 på 800 meter vid en tävling i Portland, USA.
ANNONS

Hanna Hermansson var en talangfull och löpstark fotbollsspelare, men karriären stördes av skador. För några år sedan stack hon till USA för att studera på college. Hon spelade fotboll även där, men efter säsongen 2014 testade hon löpning.

– Det gick snabbt så bra att jag bytte och började satsa på löpningen, sa hon till Lokaltidningen Mitt i inför SM på Sollentunavallen i fjol.

Efter bara tre fyra månaders träning gjorde Hanna Hermansson 2:08 på 800 meter. I fjol förbättrade hon sig till 2:03 och debuterade i landslaget. Och nu har hon, på en tävling i Portland i Oregon, klarat VM-kvalgränsen då hon sprang på 2:00,94.

Sprang rutinerat

Hanna Hermansson uppträdde inte som den nykomling hon är utan sprang mycket rutinerat då hon avstod rusningen i täten och i stället gled in på gemensam bana sist av alla i startfältet. Inför sista varvet låg hon 8:a, men plockade placering efter placering och slutade på fjärde plats.

Med tiden 2:00,94 går Hanna Hermansson in som Sverige-7:a genom tiderna och upp till Abeba Aregawis svenska rekord skiljer nu bara 1,74.