ANNONS

Turebergs Ayla slog världsrekord: ”Det känns helt overkligt”

Ayla Hallberg Hossain, Turebergs FK:s 12-åriga jättetalang, slog världsrekord på SAYO Indoor hemma i Sollentuna friidrottshall.
Ayla Hallberg Hossain, Turebergs FK:s 12-åriga jättetalang, slog världsrekord på SAYO Indoor hemma i Sollentuna friidrottshall.
Ayla Hallberg Hossain stod för dagens höjdpunkt när SAYO Indoor avgjordes i Sollentuna friidrottshall på lördagen. Den 12-åriga Turebergstalangen hoppade 1,77 och slog därmed nytt världsrekord för sin ålder.
ANNONS

– Tack! Det känns helt overkligt. Jag kan inte riktigt förstå att jag slog världsrekord, säger Ayla när Lokaltidningen Mitt i ringer och gratulerar på söndagsmorgonen.

Ayla är född 2006 och fyller 13 år senare i december. Den här inomhussäsongen tävlar hon i F14, men i SAYO Indoor deltog hon och alla andra 06:or i F15.

Stort rekordjubel i friidrottshallen

Det hindrade inte Ayla från att sin vana trogen vinna flera grenar. Och särskilt bra gick det alltså i höjdhoppet.

Ayla slog sitt tidigare personliga rekord (1,68) med nio centimeter och när hon gled över ribban på 1,77 blev det vilt jubel i Sollentuna friidrottshall då det betydde nytt världsrekord för 12-åringar.

– Jag har känt att jag har kunnat hoppa högre, att jag hade högre höjder i mig, och nu blev det äntligen högt. Nu gick det, säger Ayla.

Bolt, Duplantis och Sotomayor också på listan

Det finns en inofficiell lista med världsrekord för ungdomar och det tidigare höjdhoppsrekordet för 12-åringar hade amerikanskan Stacey Destin som hoppade 1,75 i Moines 2009.

Men nu är det alltså Turebergs FK:s Ayla Hallberg Hossain som har tagit plats på världsrekordlistan. Där har hon sällskap av en hel del stora namn så som Usain Bolt (100 meter), Javier Sotomayor (höjdhopp), Armand Duplantis (stavhopp), Blanka Vlasic (höjdhopp) och Zola Budd (medeldistans), för att nämna några.

Trippel för Turebergs FK

Efter rekordhoppet ville Ayla hoppa vidare, men hennes tränare tyckte att det var bättre att stanna.

– De sa att skaderisken var för stor om jag skulle fortsätta. Men det kommer fler tävlingar, och fler chanser.

ANNONS

Ayla flyger högt – men har fötterna på jorden

Det blev för övrigt trippel Turebergs FK på prispallen i höjdhopp då Aylas klubbkompisar Annie Grindange kom tvåa på 1,55 och Emila Nielsen blev trea med 1,52.

”Bara att försöka ladda om”

SAYO Indoor fortsätter med dag 2 i dag söndag och Ayla medger att det kanske kan bli svårt att ladda om till dagens grenar.

– Jag tänker fortfarande på höjdhoppet i går, men det är bara att försöka ladda om. Och så får jag fira efter tävlingarna i dag.

Hur ska du fira?

– Vi var ute och åt på restaurang i går, men jag ska fira rekordet ordentligt sedan. Jag vet inte hur, men jag ska göra något speciellt, säger Ayla.

Här kan ni se Aylas rekordhopp på Instagram.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.