ANNONS

Två skäl för AFC att pusta ut

Özcan Melkemichel
Özcan Melkemichel
Skytteholms IP, knappast hetaste arenan i superettan. Och kontoret har AFC på hamburgerhaket intill.
Skytteholms IP, knappast hetaste arenan i superettan. Och kontoret har AFC på hamburgerhaket intill.
Alex Ryssholm.
Alex Ryssholm.
Uppdraget är slutfört. AFC United har fixat nytt kontrakt i superettan och kan nu även pusta ut på det ekonomiska planet.

– Klart att det alltid är skönt att knäppa de som inte tror på oss på näsan, säger tränaren Özcan Melkemichel.
ANNONS

Det är nya tider i superettan. Klassiska lag som Brommapojkarna och Mjällby är farligt nära att åka ur serien medan uppstickargänget AFC United säkrade nytt kontrakt med två omgångar kvar.

Tränaren Özcan Melkemichel konstaterar nöjt att Solnalaget har gett alla tvivlare svar på tal.

– Det var inte många som trodde på oss på upptaktsträffen, varken media eller någon annan. Vi var kraftigt, kraftigt nederlagstippade men vi hade en tro i gruppen att vi skulle fixa det här och det har vi gjort på ett bra sätt, säger han.

Melkemichel ska strax sätta i gång träningen på Skytteholms IP. Eftersom klubben saknar egna faciliteter som omklädningsrum och kontor på anläggningen brukar han och övriga klubbrepresentanter mötas upp på hamburgerrestaurangen Max som ligger ett stenkast från fotbollsplanen.

– Det här är vårt kontor, skämtar Özcan. De tjänar på att vi dricker kaffe här varje dag. Så Max borde börja sponsra oss. Skriv det!

Efter AIK är AFC United Solnas bästa fotbollslag. Men trots att laget ser ut att hamna på en mittenplacering i superettan säger Özcan Melkemichel att det känns som att han coachar ett division 1-lag.

– Vi vill ha en samlingspunkt och bättre sportsliga förutsättningar med ett eget omklädningsrum för spelare och rum för materialare. Det finns mycket som skulle kunna bli bättre.

I skrivande stund är laget tabellåtta. Men ett bra debutår i superettan är inte en garanti för att spela vidare i serien. Åtminstone inte med den plånbok AFC United har förfogat över under säsongen. Klubben hade i våras ett underskott i klubbkassan på 600 000 kronor och när en handlingsplan presenterades för hur klubben skulle nå ett positivt kapital innan årsskiftet gav Svenska fotbollförbundets licensnämnd föreningen tummen ner.

Tvångsnedflyttning hotade, men nu kommer lugnande besked från Alex Ryssholm, klubbens ordförande som också är med och tar en kaffe på Max.

ANNONS

– Vi har uppfyllt alla ekonomiska kriterier. Tävlingskommittén kommer med definitivt besked i slutet av oktober, men klubben ligger på plus i kassan, säger han.

Spelarförsäljningar, utbildningsbidrag och nya sponsorer har hjälpt klubben på fötter. Och med bara 349 åskådare i snitt på hemmamatcherna, lägst i superettan, hoppas klubben på att växa mer i framtiden. Alex Ryssholm vet hur det ska gå till.

– Man skapar inte publik på en dag, det vore en fantasi. Det enda sättet att få hit mer folk är att spela fin fotboll. Det är det enda sättet att utveckla vår klubb.

Apropå fin fotboll visade lagets mittfältare Omar Eddahri prov på just detta när han via ett konststycke satte ett drömmål i 3–1-segern mot Brommapojkarna förra helgen. Med en så kallad ”rabona” chippade han från straffområdets utsida in bollen otagbart bakom målvakten med skottfoten bakom stödjebenet.

– Ett klassmål, konstaterar Özcan Melkemichel som nu hoppas på en fin avslutning av säsongen.

– Nu gäller det att komma på en så bra placering som möjligt.

Fakta

Slogs samman med Väsby United

AFC United bildades 2012 när Athletic FC och Väsby United slogs samman 2012.

Sedan tränaren Özcan Melkemichel tog över laget inför förra säsongen har AFC United vunnit division 1 norra och säkrat nytt kontrakt i superettan.

I våras hade föreningen ett underskott på 600 000 kronor och hotades med degradering. Enligt styrelsen ska dock klubben nu ha ett eget kapital och säkrat upp ekonomin för kommande säsong.

Fakta
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.