ANNONS

Två talanger i SDE kallade till landslagsläger

Sofia Reideborn, SDE Hockey
Sofia Reideborn vaktar målet i SDE Hockey. Storebrorsan Adam Reideborn spelar för Djurgården i SHL.
Alva Johnson, SDE Hockey
Alva Johnson har svarat för ett mål och en assist hittills för SDE Hockey i SDHL.
Nu gör Svenska Damhockeyligan uppehåll i två veckor. Men för SDE Hockeys Sofia Reideborn och Alva Johnson blir det ingen vila. De båda 17-åriga talangerna är uttagna i damlandslagets U18 Elitcamp i Upplands Väsby 29 oktober–1 november.
ANNONS

– Jättekul att bli uttagen! säger forwarden Alva Johnson.

Nästa steg för Alva och Sofia är att göra så bra ifrån sig att de får åka med på fyrnationsturneringen (Ryssland, Finland och Tyskland är motståndare) i Moskva den 4–6 november. Förbundskaptenen Ylva Lindberg har kallat 34 spelare till Väsby, bara 22 får åka med till Moskva. Extra tufft är det för Sofia som är målvakt.

– Ja, fyra målvakter är kallade nu, två ska bort. Förbundskaptenen kommer att kolla väldigt mycket på vilka som känns stabilast, vilka av målvakterna som får henne att känns sig trygg, säger Sofia.

Hon började spela ishockey i AIK redan som 3-åring och spelade med killar ända upp i 16-årsåldern.

– Det var skitkul. Jag var som vem som helst i laget och jag fick jättebra träning, säger hon.

Alva Johnson började spela i IK Vaxholm, men bytte till AIK som 13-åring. Under förra säsongen fick både Alva och Sofia spela för AIK i Damhockeyligan, men i ett topplag var konkurrensen om istid stundtals väl hård. Båda bytte till SDE inför den här säsongen, delvis för att få spela mer.

– Plus att SDE verkade vara en bra klubb där jag skulle kunna utvecklas, och att jag trivdes med Maggie (SDE:s huvudtränare Maggie Litchfield Medd), säger Alva.

Första året med SDE har dock varit motigt resultatmässigt. Laget ligger sist i serien efter en oavgjord match och 13 förluster inför kvällens match hemma mot nästjumbon Sundsvall Hockey. Även om det var väntat att man skulle få det tufft måste det väl vara jobbigt att bara förlora och förlora, eller?

– Nja, vi har våra egna målsättningar inför säsongen och inför varje match. Och det blir hela tiden bättre och bättre, vi spelar mer och mer som ett lag, säger Alva.

ANNONS

Sofia håller med om att det börjar kännas allt bättre. Som målvakt finns det dessutom en fördel att möta övermäktigt motstånd.

– Då har jag mycket att göra, det är bra!

Klockan 19.30 i kväll, onsdag, är det nedsläpp i matchen mot Sundsvall Hockey i Enebybergs ishall.

ANNONS