Tvillingstjärnorna

Tvillingarna Martin och Josef Sjönneby har olika stil och förhoppningar. Martin vill vinna höjdhopp och trial, Josef känner att han har en bra chans i flatland.
Tvillingarna Martin och Josef Sjönneby har olika stil och förhoppningar. Martin vill vinna höjdhopp och trial, Josef känner att han har en bra chans i flatland.
Världsrekord, VM- och EM-medaljer. Men nu är det SM hemma i Sollentuna som gäller.

– Det ska bli väldigt roligt, säger Martin Sjönne­by.

Tvillingarna Martin och Josef Sjönneby ångar på i full fart på sina enhjulingar mot stentrappan. I stället för att kraschlanda flyger de genom luften, glider på tramporna på varsin sida trappräcket och landar med kontroll.

Kanske har du sett dem på tv? De har varit med både i TV4:s Talang och Svt:s Rampljuset. I enhjulingsvärlden är de stjärnor.

Josef Sjönneby visar ett trick han nyligen kommit på där han sätter sig på hjulet och hoppar upp på sadeln igen.

– Jag tänkte först att jag kanske skulle kalla det ”Ass sit” men det låter väl inte så bra?

Även om tvillingbröderna är förvillande lika är de enklare att skilja åt på tävlingsarenan.

– Vi har väldigt olika stil, säger Martin.

Han har världsrekord i höjdhopp med enhjuling och tog VM-silver i grenen förra året. Josef är bättre i tricktävlingen flatland där han knep ett VM-brons.

– Det är en lyckosam slump att vi har varit bra på olika grejer. Det har gjort att vi har kunnat uppskatta och fascineras av varandra. I den här sporten måste man träna och nöta väldigt mycket och är man ensam är det lätt att tappa sugen, säger Martin.

– Jag avundas Martins hopp. När vi spelade in en film nyligen cyklade han på taknocken på ett hus och hoppade sedan rakt ner, det skulle jag inte våga, säger Josef.

– Jag är avundsjuk på att Josef kan nöta på länge och ihärdigt på samma trick, trick som inte jag kan göra och som ser väldigt kul ut, säger Martin.

En stor del av deras liv kretsar kring sporten. Vid sidan om jobb och studier uppträder de på barnkalas och skolor och håller kurser.

Vad har ni för mål med cyklingen?

– Jag har ju världsrekordet i höjdhopp men jag skulle vilja vinna VM i trail också, säger Martin.

– Jag vill fortsätta att komma på nya trick som inspirerar och fascinerar andra. Det lockar mig mycket mer än medaljer, säger Josef.

– Nu låter ju jag som en resultattörstig jävel och du som en visionär. Att inspirera och sprida sporten tycker jag naturligtvis också är roligt, säger Martin Sjönneby.

På fredag drar SM igång hemma i Sollentuna. I vissa grenar, längdhopp och street, kommer bröderna att drabba samman.

– Det blir spännande. Vi brukar pika varandra men det är mer på skoj, säger Martin Sjönneby.

Fakta

Tävlar i SM den 14-16 juni

Namn: Josef och Martin Sjönneby.

Ålder: 20 år.

Bor: Helenelund.

Meriter i urval: Josef: VM-brons i flatland, Martin: världsrekord i höjdhopp (132 centimeter).

Aktuella: Tävlar i Svenska Mästerskapen i enhjuling som avgörs den 14–16 juni. Tävlingen arrangeras på Norrvikens skola och på Sollentunavallen.