AIK tvingas skjuta på premiärer i Bergshamra

AIK bandy
AIK:s herrar får möta Helenelunds IK borta i sin första seriematch. Senast vann AIK, 6–4.
I helgen skulle både herrarna och damerna ha spelat seriepremiär hemma på Bergshamra IP, men blidvädret tvingar AIK Bandy att skjuta upp matcherna mot GT/76 respektive Skutskär.

– Vi ville ta beslutet i god tid och inte ställa in i sista stund, säger Jonas Galotta, vice ordförande i AIK Bandy.

Nu pågår arbetet med at hitta nya speladatum för de båda inställda matcherna.

AIK:s bandydamer är tillbaka i Elitserien och har värvat en rad landslagsspelare inför comebacken. Förra helgen kom laget trea i World Cup, med ett så gott som helt nytt lag, och målet är att slåss i toppen.

”Nästan för kaxigt”

– Spelarna har höga krav på sig själva, på föreningen och på sportsliga resultat. Det är väl nästan för kaxigt att säga att vi vill vinna guld, men vi vill ju det. Vi ska åtminstone vara tillbaka i toppen, säger Jonas Galotta.

AIK:s damer skulle ha mött Skutskär hemma på Bergshamra IP på lördag. Nu ser säsongens första seriematch ut att i stället bli Kareby IS borta den 18 november.

Herrarna siktar högt

Även AIK:s herrar gör en storsatsning, i första skedet för att ta sig upp från division 1 till Allsvenskan. I premiären skulle de ha mött GT/76 på söndag, det lag som vann division 1 östra förra säsongen. AIK hamnade på tredje plats men det var en svag säsongsinledning som stoppade laget från att redan då utmana på allvar om seriesegern. Efter ett par tunga nyförvärv kring jul avslutade AIK säsongen 2016/17 med elva raka segrar.

– Och vi tänker fortsätta att vinna nu. Vi vill ju avancera i seriesystemet. De andra vill så klart slå oss när vi sticker ut hakan, men jag anser att vi har en trupp som ska klara division 1 och ta oss till Superallsvenskan. Sedan är det slutgiltiga målet att gå upp i högsta serien, säger Jonas Galotta.

Tungt nyförvärv

För bara någon vecka sedan förstärkte AIK en redan stark trupp med 35-årige Pär Törnberg som har vunnit fem SM-guld och spelat nio SM-finaler, den senaste för Bollnäs så nyligen som i mars i år.

AIK Bandy

Pär Törnberg.

– AIK har en av landets roligaste satsningar och det har gjort mig nyfiken på vad som kan uppnås. Det finns ambitioner och en tydlig målbild. Jag vill bidra med hårt arbete för att vi ska nå framgång, säger Pär Törnberg som ansluter direkt till truppen.

Jonas Galotta lyfter fram Pär Törnberg som en ”superseriös” bandyspelare som vill spela på högsta nivå – vilket ligger helt i linje med AIK:s planer.

Premiär i Sollentuna

– Den här övergången har legat i luften sedan han föddes. Per Törnberg är AIK. Förutom att han har en diger meritlista så har han den goda smaken att hålla på AIK i fotboll. Det är en ära att få välkomna honom till AIK, säger han.

När matchen mot GT/76 ställdes in så spelar AIK i stället sin seriepremiär mot Helenelunds IK, tvåa bakom GT/76 i serien förra säsongen, på Sollentunavallen fredagen den 17 november.