Tyresö startar om

Tyresö FF har ett helt nytt lag med unga spelare. Här tre av dem: Målvakten Jennifer Bakai, 16 år, lagkaptenen Violina ”Vioo” Naoum, 21, och 18-åriga mittfältaren Rebecka Hörnsäter.
Tyresö FF har ett helt nytt lag med unga spelare. Här tre av dem: Målvakten Jennifer Bakai, 16 år, lagkaptenen Violina ”Vioo” Naoum, 21, och 18-åriga mittfältaren Rebecka Hörnsäter.
Det är nya tider på Tyresövallen. Borta är åren med SM-guld och världsstjärnor på varje plats i Tyresö FF:s damlag.

Nu börjar klubben om i tvåan med ett helt nytt fotbollslag.

Det var som att förflyttas flera år bakåt i tiden. Tyresö FF:s fotbollsdamer hade division 2-premiär hemma mot Värmbol. Ett 100-tal åskådare hade sökt sig till Tyresövallen för att se ett talangfullt lag med unga okända spelare till slut vinna med 4–2.

Damlaget har i flera år dragit stora publikskaror både på hemma- och bortaplan, och världsstjärnorna stod i kö för att ta en plats i startelvan.

Men sedan kom konkursen i fjol och laget tvingades dra sig ur allsvenskan. Nu börjar man på ny kula. Platsen i division 2 har man tack vare Tyresö DFF som valde att uppgå i Tyresö FF.

– Det var ett enhälligt beslut, säger Christer Bakai som var en av tränarna i DFF i fjol, och nu är assisterande i Tyresö FF.

Så gott som samtliga spelare i Tyresö DFF följde med tränarstaben. En av dem är 21-åriga lagkaptenen och innermittfältaren Violina ”Vioo” Naoum.

– Det kändes sjukt tråkigt när jag via tidningsartiklar fick reda på att Tyresös spelare försvann en efter en och att det blev konkurs, säger Vioo som dock aldrig tvekade att spela för Tyresö FF.

– Vi tänker inte på det förflutna. Nu har vi tagit över som det nya A-laget och går ut på planen och kör med klubbmärket på bröstet.

Kanske finns framtida stjärnor i dagens Tyresö FF. ”Vioo” Naoum glänste i alla fall i premiären i lördags mot Värmbol. Hon gjorde två mål och spelade fram till ett när Tyresö vann med 4–2.

– Fast jag är inte riktigt nöjd eftersom jag är en sådan vinnarskalle. Jag missade ju en straff.

Desto nöjdare är hon med sitt 3–0-mål.

– Ett jäkla drömmål, mitt livs snyggaste! Jag fick träff på volley med vänsterfoten och bollen skruvade sig in i krysset.

Tyresö FF kan kanske bli en klättrare i seriesystemet, precis som förr då damlaget gick från trean till allsvenskan. Men först ska man vinna division 2 östra Svealand.

– Det finns inget annat än att gå upp i ettan, säger ”Vioo” och Christer Bakai är också optimist.

– Vi siktar på ettan. Försäsongen var otroligt bra och vi har kört mycket fysträning, säger han.

2012 var Tyresövallen en SM-guldarena. Vem vet, det kanske inträffar igen i framtiden.

– Nja, det lär nog dröja ett tag, säger Bakai.

Fakta

Unga spelare som siktar på ettan

Tyresö FF:s damlag spelar i år i division 2 östra Svealand. Premiären hemma mot Värmbol i lördags vanns med 4–2.

Truppen består uteslutande av spelare och ledare från Tyresö DFF som beslutade sig för att uppgå i Tyresö FF och därmed lämna ifrån sig sin division 2-plats.

Tyresö FF siktar på att gå upp i ettan trots en ung spelartrupp där snittåldern är strax under 20 år.