Min lokala hjälte

Tyresötjejer lyfter Bajens damhockey

Linn Asplund har samlat Tyresötjejer till Hammarbys damhockeylag.
Linn Asplund har samlat Tyresötjejer till Hammarbys damhockeylag.
Hammarbys damlag i hockey inför Bajenkvällen på Hovet.
Hammarbys damlag i hockey inför Bajenkvällen på Hovet.
Hammarbys damhockeylag innehåller flera Tyresötjejer som kämpar för seriesegern trots debutsäsong.

Hammarby Hockeys damlag är inne på sin första säsong och kämpar om förstaplatsen i serien. Laget består till stor del av Tyresötjejer som ville spela hockey. En av tjejerna, Linn Asplund som idag är lagkapten i Hammarby damlag samlade ihop ett gäng spelare som tidigare spelat i Tyresö/Hanviken.

– Jag kontaktade Hammarby och undersökte om det fanns en möjlighet att starta ett damlag. Bajen ville ha en lista på de som kunde tänka sig att spela i klubben. Jag samlade ihop många av de som jag tidigare hade spelat med Hanviken, de är riktigt duktiga tjejer, säger Linn Asplund till Mitt i.

Laget samlades strax innan sommaren och började med fysträning för att sedan börja spela i division 1 östra i höstas. Bajendamerna ligger tvåa i serien och slåss närmast mot Haninge om seriesegern som ger en plats i kvalserien till SDHL, svenska damhockeyligan.

– Det är ändå första säsongen och otroligt kul att det går så bra. Det var kanske inget vi räknade med men när jag satte ihop laget hade jag ändå en aning om att vi kunde konkurrera om en kvalplats, säger Linn.

Hammarby möter just Haninge den 5 februari i en seriefinal och efter den återstår bara två omgångar. Bajen ligger sex poäng efter och måste hoppas på att Haninge tappar i en annan match också.

– Haningematchen är verkligen en match ser fram emot. Vi ska kriga om seriesegern. Vi har ett bra lag, vår främste målskytt Kajsa Tidala ligger trea i skytteligan.

En annan av Hammarbytjejerna som kommer från Tyresö är Julia Avelin. Hon tränar flickor i Hanviken i de yngre åldrarna.

– Hon är fantastiskt och gör allt för att få igång hockey för tjejer. Problemet är att det är så dåligt med istider i hallarna, säger Linn.

 

Fakta

Här är Hammarbys återstående matcher

28 jan, kl. 14:30 Hammarby – Kalhälls IF
2 feb, kl. 19:15 Almtuna IS  –  Hammarby
5 feb, kl. 12:30 Haninge Anchors HC  –  Hammarby
16 feb, kl. 20:00 Hammarby  –  AIK IF
18 feb, kl. 19:00 SDE HF  –  Hammarby

+ ett eventuellt kvalspel där de fyra segrarna från division 1 (östra, västra, norra, södra) samt de två sista lagen i SDHL spelar en kvalserie. Två lag ska kvalificera sig till SDHL till säsongen 2017/18.

 

Källa: Svenska ishockeyförbundet
Fakta

Tyresötjejer i Hammarby

Linn Asplund, back
Kajsa Tidala, forward
Hanna Tidala, forward
Sanna Lehmann, forward
Elin Eriksson, forward
Julia Avelin, forward
Lina Berg, forward
Nadja Westerlund-Rebo, forward
Nina Uitto, back