ANNONS

Tyrestas motionsspår bland de bästa i Sverige

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Tyresta By i Haninge, på en hedrande 64:e plats.
ANNONS

– Rudan hade nog varit ett mer naturligt val i jakten på ortens bästa motionsspår och vi rekommenderar mer lättillgängliga Rudan för vardagsmotionen. Men när du söker något extra – testa Tyresta. Oavsett vilken av parkens slingor du väljer kan du räkna med med en av landets mest unika naturupplevelser, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Fem huvudkriterier

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

ANNONS

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

”Vresiga tallar”

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen har börjat på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 64 kom alltså Tyresta by i Haninge. Framför allt var det nationalparkens unika natur som fick Oskar och Philip på fall.

Naturvårdsverket har bevarat ”ett mer eller mindre orört område där vresiga tallar samsas med uråldriga granar om näringsfattig hällmark mellan branta stup och tysta sjöar”, skriver de i sin motivering.

”Ära att vara topp 100”

De rekommenderar den 2,5 kilometer långa Urskogsstigen, och om den känns för kort finns 5 kilometer långa Hällmarksstigen och även den lika långa Barnvagnsstigen med något jämnare underlag.

Plats 64 kanske inte låter så märkvärdigt, men Oskar Jensen slår fast att Haninge ska känna stolthet över placeringen.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

Stockholm har levererat

Några andra spår i Stockholms län kommer dock att placera sig högre upp på listan, som presenteras löpande.

– Ja, vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.