ANNONS

U21-SM nästa mål för seriesegrarna

Seriesäsongen är över, men trots att Vallentuna tackade nej till elitseriekval får spelarna ta sig an en andra försäsong inför U21-SM.
Seriesäsongen är över, men trots att Vallentuna tackade nej till elitseriekval får spelarna ta sig an en andra försäsong inför U21-SM.
Trots utebliven tårta gläds spelarna över allsvenska seriesegern.
Trots utebliven tårta gläds spelarna över allsvenska seriesegern.
Vallentuna VBK valde att avstå kvalet till elitserien i volleyboll. Fokus blir i stället att under två månader hålla tjejerna på tårna till U21-SM i mitten av maj. Målet är medalj.
ANNONS

– Beslutet att avstå kvalet togs inför säsongen. Det ändrar man inte med dagar till det börjar, säger tränaren Ingela Saarinen-Kindbom.

Hon är nöjd med beslutet och ser det som ”logiskt”. Som andra i klubben kände hon att förutsättningarna för en bra säsong var aningen sämre denna vinter än inför 2012/13. Spelarna accepterar klubbledningens beslut. Matilda Altin och Paulina Gulding hade gärna kvalat, däremot är de skeptiska till hur det skulle gått i elit-serien redan nästa vinter.

– Vi har ingen aning om hur många av oss som fortsätter i höst. Och vi är en tunn trupp redan i dag, säger Matilda Altin.

Att det är emot idrottens idé att banga kval tycker både Matilda och Paulina. Men Paulina vet också att kvalet skulle kostat runt 100 000 kronor och att man med ett lyckat kval förbundit sig att gå upp.

– Vi är inte mogna för elitserien. Det är bättre att vänta, säger hon.

Att Vallentuna vann allsvenskan överraskade tränaren Ingela Saarinen Kindbom. Laget tog fler poäng än i fjol.

– Jätteroligt. Allsvenskan var klenare denna gång, inget lag var lika bra som Göteborg var förra säsongen. Samtidigt gör tjejerna det bra. Vi har jobbat med att utveckla varje spelare, sett det som viktigare än resultat och de har fungerat mycket bra.

Det har inte varit förgäves, trots uteblivet elitseriekval. Fyra i seniortruppen är överåriga, övriga är så unga att de har något stort och viktigt framför sig. Långt framför sig.

– U21-SM har hamnat ovanligt sent beroende på landslagssamlingar och damernas EM-kval i maj, säger lagledaren Wolfgang Gulding.

ANNONS

Först 19–21 maj ska U21-medaljerna fördelas i Katrineholm.

– Det känns nervöst att försöka behålla formen så länge, tycker Paulina Gulding. Kanske får vi in både vila och bra träning utan att tappa för mycket.

Avvägningen är en grannlaga uppgift för ledarstaben. Det handlar om en andra lång försäsong och därefter ett högintensivt finalspel i Katrineholm.

– Vi ska jobba hårt med grunderna som under hela säsongen. Vi ska även hitta inslag av glädje, som att åka till Södertälje och spela beachvolley, säger Ingela Saarinen-Kindbom.

På ämnet glädje fick lagledningen kritik förra veckan. Tjejerna undrade var tårtan för seriesegern blivit av.

– Ett befogat krav. Dåligt av oss. Man ska alltid se till att fira och självklart ska vi fixa en segerfest.

Fakta

Går för guld i sent mästerskap

U21-SM: 16 lag gör upp om titeln i Katrineholm. De spelar i fyra 4-lagsgrupper och sedan blir det kvarts-, semi- och final.

Favoriter: Sollentuna, Engelholm, Hylte-Halmstad och Vallentuna.

Om chanserna: ”Det är långt till USM, men vi ska strida om en av medaljerna”, säger Ingela Saarinen-Kindbom. Matilda Altin sticker ut hakan mer än så: ”Vi ska ta guld”, säger hon.

ANNONS