Ulla flyger 1 345 mil för att springa 800 meter

Ulla Karnebäck
Ulla Karnebäck ger järnet under ett veteranlopp på 100 meter som avgjordes i samband med SM på Sollentunavallen för några veckor sedan.
Intresset för veteranfriidrott har ökat starkt de senaste åren och sedan en tid tillbaka finns en grupp veteraner i Tureberg som tränar och tävlar tillsammans. På söndag åker tre av dem till andra sidan jordklotet för att testa vingarna i VM.

– Jag höll på med friidrott som ung. När min son började i Tureberg började jag själv träna igen, säger Ulla Karnebäck från Sjöberg, en av de som ska tävla i veteran-VM i Perth, Australien, 26 oktober–6 november.

Hon var då 45 år. I dag är hon 63 och har under åren som veteranfriidrottare tävlat i VM och EM i Danmark, Polen, Spanien, Italien och Brasilien. På meritlistan finns flera mästerskapsmedaljer på 400 meter och 800 meter.

– Jag springer 100 och 200 meter också, men 400 och 800 är de jag brukar placera mig bäst på internationellt, säger hon.

Efter några år i Tureberg lades klubbens veteranträning ner och Ulla och flera andra bytte till FK Studenterna, men nyligen bytte många tillbaka till Tureberg där ett stort gäng veteraner nu tränar tillsammans på torsdagskvällar.

– Snart flyttar vi in i den nya friidrottshallen på Sollentunavallen. Det längtar vi efter, säger Ulla.

Ullas två klubbkompisar som åker med till VM är Gunnel Tolfes som tävlar i K55 på 400 meter, 800 meter och 2 000 meter hinder, och Kristina Carlsson som tävlar i K75 på 100, 200, 400 och 800 meter. Dessutom är Annelie Schöldström, som är kasttränare i Tureberg men tävlar för Huddinge AIS, anmäld i K45 där hon ställer upp i kula, slägga, vikt och kastmångkamp. Totalt reser 54 svenska veteraner till Perth.

– Det är väldigt roligt att åka på mästerskap. Där är tävlande från 35 år och uppemot 100. Man träffar folk varje gång och det är bra gemenskap mellan alla oss svenskar som är med, säger Ulla Karnebäck.