ANNONS

Elak back tillbaka som stenhård coach

Andreas Högosta är tillbaka i Tyresö ishall. För tio år sedan var han back i A-laget, nu är Högosta coach med uppdrag att ta laget till hockeyettan.
Andreas Högosta är tillbaka i Tyresö ishall. För tio år sedan var han back i A-laget, nu är Högosta coach med uppdrag att ta laget till hockeyettan.
För tio år sedan var Andreas Högosta en elak back i Hanviken/Tyresö och flitig gäst i utvisningsbåset.

Nu är 37-årige Högosta tillbaka i klubben men nu som tränare för A-laget som har seriepremiär i kväll tisdag borta mot Gnesta.
ANNONS

Tyresö Hanviken Hockeys nye coach Andreas Högosta är en man med hårda nypor. Det behövs eftersom han jobbar som stensättare. Nyporna är minst lika hårda när han leder träningarna.

– Som coach kräver jag mycket och kan vara hård, säger han. Spelarna ska ge 110 procent på träning och match. Själv är jag mycket engagerad i båset, men har blivit bättre och bättre på att lägga band på mig.

2005-2007 gjorde Andras Högosta två säsonger som back i Hanviken/Tyresö som laget då hette. Han var tuff att möta på isen.

– Jag kan lugnt säga att jag känner igen utvisningsbåsen här i Tyresö ishall.

De senaste säsongerna har han varit tränare för Avesta i division 2. Högostas hockeyfilosofi är fartfyllt spel och press över hela banan, minimera ytorna och göra det jobbigt för motståndarna.

I kväll tisdag är det Gnesta som ska få det jobbigt när de tar emot Tyresö Hanviken Hockey för premiär i division 2 östra B. Tyresö Hanvikens spelare är väl fysiskt förberedda.

– Vi tränar nio pass i veckan, fem på is och fyra fyspass. Det är mer än många division 1-lag.

A-lagets sportchef Anders ”Öset” Österberg har i två år talat om en trestegsraket. Det sista steget är alltså den väntande säsongen.

– Nu kan det vara dags att gå upp, säger Österberg. Om det inte skulle gå får det bli nästa säsong i stället. Hela organisationen måste vara förberedd. Man kan säga att vi har en elitsatsning på elitnivå, spelarna har ju också jobb eller studier som ska klaras.

ANNONS

Andreas Högosta säger att han inte har ”jättekoll” på seriens motståndare. Resultaten under försäsongen har varit blandade.

– Men de resultaten struntar jag i. Det viktiga är att grunderna i vårt spel börjar sitta.

Tyresö Hanviken tillhör förhandsfavoriterna i division 2 östra B. Att bli bland de fyra bästa lagen som går vidare till alltvåan känns nästan givet.

Hemmapremiären spelas på fredag mot IFK Tumba.

– Hoppas det kommer mycket folk, säger Öset Österberg. Förra säsongen hade vi bästa publiksnittet i division 2.

Fakta

Känd släkting

Namn: Andreas Högosta.

Ålder: 37 år.

Bor: Med familjen i Avesta och hos bekanta i Tyresö.

Aktuell: Ny coach i Tyresö Hanviken Hockey som har premiär i kväll borta mot Gnesta.

Jobbar: Som stensättare.

Känd släkting på långt håll: Göran Högosta som 1977 utsågs till bäste målvakt i hockey-VM i Wien.

Fakta

Ung trupp med många nya namn

Tyresö Hanviken Hockey har åtta nya spelare och en trupp som är yngre än någonsin.

Nya spelare: David Olsson, center från Gnesta. Charlie Ahlberg, forward från Haninge. Niklas Helgstedt, back från Haninge. Victor Görtz, back från Värmdö. Oscar Wrede, forward från AIK:s juniorer. Från egna leden kommer backarna David Kjerve och Anton Grossman.

Tappade spelare: Patrik Norberg, Johan Asplund, Jocke Wahlqvist och Stefan Eriksson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.