ANNONS

Ung veteran siktar på pallplats i Sotji

Per Kasperi gjorde landslagsdebut redan som 14-åring.
Per Kasperi gjorde landslagsdebut redan som 14-åring.
Han är yngst i laget – men har redan deltagit i ett Paralympics.

Per Kasperi, 20, är skyttekungen som ska leda Sveriges kälkhockeylag till medalj i Sotji.
ANNONS

Per Kasperi föddes med ryggmärgsbrock. Hälarna var vridna bakåt, tårna framåt.

– Jag har opererat höfterna och benen många gånger för att kunna gå så bra som möjligt. Jag kan gå men blir trött fort, när jag ska någonstans använder jag alltid rullstol.

När han var sex år började han med kälkhockey och som 14-åring gjorde han sin första landskamp.

Han gjorde sitt första Paralympics i Vancouver, 2010. I Sotji är han en veteran – men fortfarande yngst i laget.

Kälkhockey startade i Stockholm på 1960-talet. Sverige tog också guld första gången sporten var med på Paralympics program 1994 i Lillehammer och följde upp med VM-guld i Nynäshamn 1996. Sedan har andra svischat förbi.

I Vancouver, 2010, slutade Sverige på åttonde och sista plats i mästerskapet.

– Jag var ju bara 16 år och var väldigt glad att få åka dit. Jag är nöjd med min egen prestation och kände att jag var med lite för att se och lära.

Vid VM i Goyang i april förra året slutade Sverige också på åttonde plats. Därmed tvingades laget till ett extra kval i Turin i oktober.

Där blev Per Kasperi tvåa i poängligan. På fem matcher öste han in sex mål och serverade lika många målgivande passningar och såg till att Sverige knep en av de sista platserna till Paralympics i Sotji.

ANNONS

Inför Paralympics i Sotji ser han möjligheterna till en bättre placering. I gruppspelet möter Sverige världsmästarna Kanada, VM- fyran Tjeckien och Norge som tog brons i Vancouver, 2010.

De två bästa lagen går till semifinal. Per Kasperi säger att ”inga lag är omöjliga” men tror att Sverige har störst möjligheter att vinna matcherna mot Tjeckien och Norge.

– Vinner vi mot dem är vi ju i semifinal. Vi har både vunnit och förlorat på straffar mot Norge, så vi är väldigt jämna. Det samma gäller Tjeckien – sist förlorade vi på övertid.

Vad har du för mål i Sotji?

– Jag vill alltid göra många mål och vara inblandad i mål. Nu har vi ett mycket bättre lag än för fyra år sedan. Lagets mål är att nå semifinal.

Siktar ni på medalj då?

– Når vi semifinal har vi verkligen lyckats och då kan allt hända. Då kommer vi att vara väldigt taggade och det skulle absolut vara möjligt att ta medalj. Det gäller bara att vi spelar vårt spel och spelar smart.

Fakta

Med Swedish House Mafia i lurarna

Namn: Per Kasperi.

Ålder: 20 år.

Klubb: Nacka HI.

Bor: Gribbylund.

Familj: Mamma Solveig, pappa Allan och bröderna Johan, 26, och Fredrik, 24.

I resväskan: ”Jag tar med mig hörlurar så att jag kan lyssna på musik på bussresan till ishallen och i omklädningsrummen. Det blir Iron Maiden, Avicii, Swedish House Mafia, Petter – allt möjligt.”

Aktuell: Gör sitt andra Paralympics i Sotji, 7–16 mars.

ANNONS