Unga dominerar i Täby Djursholm

Tränaren Jenny Håkanson presenterade förra veckan sin damtrupp inför Täby Djursholm Norrorts entré i basketettan.

”Vinna matcher” är målet för nykomlingarna.

Efter att ha tittat på 50 basketspelare under två intensiva try out-veckor, gjorde lagledningen i förra veckan en uppdelning i fyra trupper. Utöver damlaget, nykomlingar i division 1, ska man ha spelare igång i division 2, U19 och U17.

– Det har varit tufft och intressant. De unga tjejerna har verkligen visat att de vill spela i division 1-laget.

I sanningens namn ska sägas att 90 procent ännu är unga tonåringar.

– Inspirerande, säger Jenny Håkanson, som har meriter som coach i flicklandslag och elitlag. Det här är en annan sorts verksamhet, det handlar om att utveckla talanger på klubbnivå. Jag tycker att det är väldigt roligt.

Liksom förra säsongen dominerar 96:orna, dessa är nio stycken. Jenny Håkanson släpper även fram 15-åriga Helene Haegerstrand och dessutom tre 16-åringar.

– Division 1 är en utvecklingsserie, det ska se ut så här. Väldigt kul är även att vi fått hem spelare, som Djursholmfostrade Karoline Teigland som varit i Alvik.

Ny från Alvik är även Sara Jörgensen, 20 och förre 08-spelaren Selamawit Berhe (född 1981) ska bidra med rutin.

Som nybildat lag gick Täby Djursholm Norrort oväntat lätt igenom division 2 förra säsongen. Det blev inte ens kvalspel, vilket kunde varit nyttigt som skolning.

– Kanske, men vi hinner acklimatisera oss med träningsmatcher fram till seriestarten. Division 1 är betydligt tuffare än tvåan. Men jag tror ändå att spelarna är mogna att anta utmaningen. Prata målsättning är för tidigt, låt oss avvakta några omgångar. Ett mål är att vinna matcher. Ett annat att växa in i en mer taktisk och fysisk basket, säger Jenny Håkanson.

Nytt är att samarbetet mellan Täby Basket och Djursholm Indians ska synas på planen också. Nya matchlinnen är på tryckning.

– Vi har ingen gemensam klubblogga, men i alla fall Norrortströjor på gång, säger Johan Paulin, ordförande i Täby Basket.

Seriepremiären spelar Täby Djursholm Norrort en vecka senare än övriga lag, den 4 oktober, hemma mot BG Luleå.