Unga gymnaster ger hopp åt Täby

Täby GF har haft för vana att kämpa om SM-medaljer, men har sackat efter i truppgymnastikens utveckling.

Men i USM överraskade en debutantrupp med att bli sexa.

Täby GF skickade en trupp 12–13-åringar till ungdoms-SM som avgjordes i Haninge förra helgen. Sett till att de äldsta i USM får vara 15 år, var målsättningen försiktig.

Linda Adlerz, huvud­ledare för TGF-truppen, var jättenöjd med prestationen och sjätteplaceringen.

– Vi hoppades bli en av åtta trupper som gick till final. Att vi sedan blir sexa, med en trupp debutanter, är jättebra. Äntligen fick tjejerna betalt för sitt fristående program som vi jobbat mycket med. Roligast var ändå insatsen i tumbling. Andra kom fram och undrade om det verkligen var tjejernas USM-debut, säger Linda Adlerz.

När Täby GF för många år sedan fick tillgång till en gymnastikanpassad hall i Vallatorp var klubben i högsta grad med i framkant av truppgymnastikens utveckling. Numera måste TGF ut i landet för att få bästa tänkbara träning.

– Det finns bra hallar i Stockholm, men de är överfulla. Ska vi ha bra anpassat golv, bättre trampoliner och så vidare, får vi ordna läger i städer som Växjö, Falun eller Gävle, säger ordföranden Erik von Essen.

Trots att antalet medlemmar stadigt ökar har situationen medfört att duktiga truppgymnaster lämnat Täby GF för andra klubbar, främst Brommagymnasterna.

– Som inom hockey och fotboll… Duktiga gymnaster vill kämpa om nationella- och internationella medaljer och går till bra klubbar, säger chefstränaren Markus Pettersson.

56 juli ska Markus lotsa tolv tjejer i SM i Borås. Täby blev SM-sexa i fjol, nu har han en trupp där majoriteten aldrig tävlat i ett senior-SM. Endast tre trupper når den slutliga medaljstriden. Skulle Täby vara topp 3 är det fastslaget att klubbens chefstränare är en usel tippare.

– Tyvärr räcker vi inte till. Vi lär snarast tappa placeringar jämfört med i fjol. Målsättningen är att bibehålla en SM-trupp på hög nivå och att det blir ett mästerskap som utvecklar våra gymnaster, säger Markus Pettersson.